Často počúvame, aké dôležité je prijímať do tela dostatok vitamínov, ale výživová hodnota dnešného ovocia a zeleniny je len zlomkom toho, čo bolo napríklad pred desiatkami rokov. Mnohí ľudia sa snažia užívať doplnky vitamínu C na podporu imunitného systému, najmä v období chrípky a prechladnutia.
Bohužiaľ, nemá zmysel sa o to pokúšať, ak existujú faktory, ktorými sami brzdíme vstrebávanie prijatého vitamínu C. Pozrime sa, na čo si treba dať pozor.
- Fajčenie
Nikotín v tabakových výrobkoch ovplyvňuje metabolizmus spôsobom, ktorý môže brániť vstrebávaniu vitamínu C, nehovoriac o mnohých spôsoboch, ktorými môžu toxické látky v tabakovom dyme negatívne pôsobiť na organizmus.
Aj keď fajčiari užívajú doplnky vitamínu C, ich hladina v krvi je stále nižšia, pretože každá cigareta spáli z tela 25-100 mg vitamínu C. Ak niekto fajčí 10 škatuliek denne, mal by štandardne zvýšiť príjem vitamínu C o 1 g, aby sa tento účinok neutralizoval.
- Káva, kola, energetické nápoje, čaj?
Tieto nápoje obsahujú kofeín v rôznom množstve. Čaje sú bylinkové a ovocné čaje, ktoré tu nie sú zahrnuté. Kofeín pôsobí na organizmus močopudne a tým stimuluje vylučovanie vitamínov C a B. Ak pijete kávu alebo iné vyššie uvedené nápoje, užívajte vitamín C nezávisle od nich, aspoň s hodinovým oneskorením.
- Nie horúce!
Ak si do čaju nalejete citrónovú šťavu a myslíte si, že je to dobré pre vaše zdravie, pretože ho posilníte dávkou vitamínu C, urobte to s rozumom. Keďže vitamín C sa teplom rozkladá, nikdy ho nenalievajte do čaju, kým nevychladne na príjemnú teplotu.
Je tiež dobré si uvedomiť, že citróny nie sú ovocím s najvyšším obsahom vitamínu C. Šípky je lepšie namočiť do vlažnej vody a vypiť alebo jesť pomaranče, kivi, mandarínky a grapefruity surové. Citróny obsahujú 45 mg, grapefruity 40 mg, mandarínky 42 mg, pomaranče 50 mg, kivi 71 mg a šípky 400 mg vitamínu C.
Leave a Reply