Často počúvame, aké dôležité je prijímať do tela dostatok vitamínov, ale výživová hodnota dnešného ovocia a zeleniny je len zlomkom toho, čo bolo pred desiatkami rokov.
Mnohí ľudia sa snažia užívať doplnky vitamínu C, aby podporili svoj imunitný systém, najmä v období nachladnutia a chrípky. Bohužiaľ, nemá zmysel sa snažiť, ak existujú faktory, ktorými sami brzdíme vstrebávanie prijatého vitamínu C. Pozrime sa, na čo si treba dať pozor.
Fajčenie
Nikotín v tabakových výrobkoch ovplyvňuje metabolizmus spôsobom, ktorý môže brzdiť vstrebávanie vitamínu C, nehovoriac o mnohých spôsoboch, ktorými môžu toxické látky v tabakovom dyme negatívne pôsobiť na organizmus.
Aj keď fajčiari užívajú doplnky stravy s vitamínom C, ich hladina v krvi je stále nižšia, pretože každá cigareta spáli z tela 25 až 100 mg vitamínu C. Vzhľadom na to, ak niekto vyfajčí 10 škatuliek denne, mal by štandardne zvýšiť príjem vitamínu C o 1 g, aby sa tento účinok neutralizoval.
Káva, kola, energetické nápoje, čaj?
Tieto nápoje obsahujú kofeín v rôznom množstve. Čaje sú bylinkové a ovocné čaje, ktoré tu nie sú zahrnuté. Kofeín pôsobí na organizmus močopudne, a tým stimuluje vylučovanie vitamínov C a B.
Ak pijete kávu alebo iné vyššie uvedené nápoje, užívajte vitamín C nezávisle od nich, s minimálne hodinovým oneskorením.
Nie horúci čaj!
Ak si do čaju nalejete citrónovú šťavu s myšlienkou, aké je to dobré pre vaše zdravie, pretože ho posilníte dávkou vitamínu C, urobte to s rozumom. Pretože vitamín C sa teplom rozkladá, nikdy ho do čaju nenalievajte, kým nevychladne na príjemne teplú teplotu.
Je tiež dobré si uvedomiť, že citróny nie sú ovocím s najvyšším obsahom vitamínu C. Lepšie je namočiť šípky do vlažnej vody a vypiť ich alebo jesť pomaranče, kivi, mandarínky a grapefruity surové.
Citróny obsahujú 45 mg, grapefruity 40 mg, mandarínky 42 mg, pomaranče 50 mg, kivi 71 mg a šípky 400 mg vitamínu C.
Ak bol pre Vás článok užitočný, neváhajte sa oň podeliť aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply