UV-B žiarenie pri kontakte s povrchom kože umožňuje telu produkovať vitamín D. Opaľovacie krémy, nadmerné vyhýbanie sa slnečnému žiareniu, málo času stráveného vonku a zima môžu ľahko spôsobiť nedostatok vitamínu D.
Aj keď si ho dokážeme vyrobiť sami alebo ho získať z potravy, aby sme ho mohli skutočne využiť, musí sa spracovať v pečeni a obličkách. Dôvodom je, že vitamín D v skutočnosti nie je vitamín, ale steroidný hormón.
Výhody vitamínu D
- V súčasnosti je v lekárskych časopisoch viac ako 33 800 článkov o vitamíne D. Čo je to za rozruch?
Je to jediný vitamín známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, prínosom pri cukrovke 1. a 2. typu, prevenciou srdcového infarktu, podporou zdravia mozgu a bojom proti infekciám.
- 1. Depresia
Nedostatok vitamínu D je hlavným rizikovým faktorom depresie. Je známe, že počas kratších zimných dní majú ľudia sklon k melanchólii. Nedostatok vitamínu D je tiež jedným z faktorov, ktoré môžu vyvolať depresiu a systémový zápal, ako je zlá strava, nedostatok fyzickej aktivity, obezita, fajčenie, zmenená črevná priepustnosť, nedostatok spánku. - 2. Znižuje bolesť
Nedostatok vitamínu D spôsobuje bolesti kostí a nervové problémy. Štúdia na Loyola Medical University v Chicagu sa zaoberala ženami s cukrovkou 2. typu a depresiou. Na začiatku štúdie 61 % žien hlásilo neuropatickú bolesť, napríklad pálivú bolesť v chodidlách, a 74 % žien hlásilo senzorickú bolesť, napríklad necitlivosť a mravčenie prstov na rukách a nohách.
Účastníci štúdie dostávali 50 000 IU vitamínu D týždenne počas 6 mesiacov. Na konci štúdie sa u žien výrazne zlepšila úroveň depresie a ustali aj nervové a senzorické bolesti.
- 3. Zlepšuje zápalové ochorenie čriev
Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže byť užitočný pri liečbe ochorení, ako je Crohnova choroba. Štúdie ukázali, že účastníci s týmto ochorením mali nízke hladiny vitamínu D v sére. Vedci tiež potvrdili, že expresiu génov súvisiacich s Crohnovou chorobou znižuje aj nedostatočný prísun vitamínu D. - 4. Prevencia rakoviny prsníka
Štúdia, ktorú uskutočnila Creightonská lekárska univerzita, sledovala ženy v menopauze, ktoré užívali vitamín D a doplnky vápnika viac ako 4 roky. Zistili, že riziko vzniku rakoviny sa znížilo o 60 %, vrátane rakoviny prsníka, pľúc a hrubého čreva.
Leave a Reply