Kombinácia správnych potravín je prospešná nielen pre pleť, ale môže zlepšiť aj reprodukčný systém a prispieť k hormonálnej rovnováhe. Potraviny bohaté na živiny môžu byť obzvlášť prospešné pre ženy, pretože môžu zlepšiť ich náladu, energiu, metabolizmus, tráviaci systém a dokonca aj libido. Aby naše telo správne fungovalo, potrebuje správnu výživu.
Pokiaľ ide o hormonálnu nerovnováhu u žien, vedeli ste, že existujú potraviny, ktoré môžu zabrániť hormonálnej nerovnováhe? Tieto potraviny môžu byť prospešné pre ženy všetkých vekových kategórií:
- Pre mladé ženy, ktoré chcú kontrolovať svoje hormóny počas menštruácie
- Pre ženy v strednom veku, ktoré nie sú tak fyzicky aktívne a chcú energiu počas dňa.
- Ženy pred menopauzou, ktoré chcú vyrovnať svoje hormóny.
- Ženy, ktoré sú vo fáze menopauzy a ženy, ktoré ňou už prešli. Ich bunky potrebujú doplniť a chcú vyzerať mladšie.
Ak nedostávame správne živiny, naše telo nie je schopné produkovať hormóny.
Prospešné potraviny pre hormonálnu rovnováhu
Jogurt – tento fermentovaný mliečny výrobok je bohatý na vápnik, ktorý je potrebný pre dobré zdravie kostí. Jogurt obsahuje probiotiká, ktoré zvyšujú množstvo zdravých baktérií v črevách. Okrem toho obsahuje vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre starnutie a rovnováhu hormónov.
Avokádo – Avokádo je bohaté na vlákninu, vitamín B, E, horčík, draslík, draslík, kyselinu listovú a obsahuje prospešné tuky, vďaka ktorým je toto úžasné ovocie mimoriadne prospešné.
Mastné ryby – Omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť mnohým chorobám a stavom vrátane srdcových ochorení, hypertenzie, zápalových ochorení a depresie. Sú tiež prospešné pre dobré zdravie buniek.
Zelenina bohatá na antioxidanty – Zelenina ako špenát, koriander a kapusta zohráva dôležitú úlohu pri správnej hormonálnej rovnováhe.
Liečivé korenie – zázvor, cesnak a škorica môžu dodať vašej pokožke žiarivosť a mladosť, stabilizovať vašu náladu a vyrovnať hormóny.
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť:
Cukor – u žien môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, obezitu a cukrovku. Cukor má zničujúce účinky na pečeň, tráviaci systém a pankreas; cukor môže oslabiť váš nervový systém o 50 % alebo viac. Niektoré prírodné cukry, ako napríklad med, by sa však mali konzumovať v miernom množstve.
Vysokoglykemické potraviny – Tieto potraviny môžu narušiť hormonálnu rovnováhu. Cukor z ovocných štiav a biele pečivo patria do tejto skupiny potravín, ktoré majú potenciál meniť spôsob metabolizmu estrogénu a zvyšovať hladinu inzulínu.
Alkohol – môže spôsobiť nadmernú aktivitu orgánov, dehydratáciu organizmu a návaly horúčavy. Namiesto dezertu si k jedlu môžete dať pohár vína alebo piva. V prípade, že sa u vás vyskytnú návaly horúčavy, vyhnite sa pitiu alkoholu.
Kofeín – Odporúča sa, aby ženy v menopauze nekonzumovali kofeín, pretože môže spôsobiť návaly horúčavy. Okrem toho môže kofeín u mladých žien spôsobiť nervozitu a úzkosť.
Sója – Štítna žľaza je zodpovedná za produkciu a ukladanie hormónov potrebných na riadenie telesných systémov, ale fytoestrogény ju môžu narušiť. Hormón štítnej žľazy udržiava správnu rýchlosť metabolizmu na premenu potravy na energiu, vyrovnáva krvný tlak, reguluje srdcovú frekvenciu a udržiava telesnú teplotu.
A sója je fytoestrogén, ktorý napodobňuje funkcie prirodzene produkovaného hormónu v tele. Preto je veľmi dôležité vyhýbať sa nadmernému množstvu sóje, pretože môže mať negatívne účinky na váš organizmus, ako sú výkyvy nálad, neplodnosť, priberanie na váhe a strata svalovej hmoty. Jedzte správne potraviny, aby ste sa cítili skvele!
Zdieľajte tento článok aj s ostatnými ženami na Facebooku :).
Leave a Reply