5 najnebezpečnejších potravín na otravu!

Bolo zistené, že sa zvyšuje výskyt otráv alebo iných ochorení súvisiacich s konzumáciou nevhodných alebo pokazených potravín.

Je to logické, pretože pri vysokých teplotách sa ľahšie a rýchlejšie kazia potraviny ponechané mimo chladničky alebo tie, ktoré boli rozmrazené a znovu zmrazené.

Spomedzi 31 najrozšírenejších patogénov najviac úmrtí na otravu spôsobujú salmonely a listérie. Najväčšie riziká však súvisia s potravinami, ktoré v lete konzumujeme častejšie, než s tými, ktoré sa vplyvom tepla pokazili.

Pozrite sa, ktoré sú najnebezpečnejšie potraviny, ktoré v lete konzumujeme častejšie z dôvodu možnej otravy alebo iných závažných ochorení:

Zeleninové klíčky

Ide o druh zeleniny, ktorý je čoraz obľúbenejší, najmä ako príloha k hlavnému jedlu. Semená však potrebujú na rast teplé a vlhké podmienky, ktoré sú zhodou okolností aj ideálnymi podmienkami pre rast baktérií vrátane salmonely, listerie a E. Coli.

Dresing na šalát “Cézar”

Zo šalátu “Cézar” môžete ochorieť, ak sa špeciálny dresing, ktorý je ochrannou známkou tohto šalátu, pripravuje tradičným spôsobom, t. j. zo surových vajec.

Omáčky (dresingy), ktoré si kúpite v obchodoch a ktoré sú balené vo fľašiach, sú veľmi bezpečné, pretože sú pasterizované. Domáce omáčky sú tie, na ktoré si treba dávať pozor.

Zelené šaláty

Okrem dresingu je potrebné venovať osobitnú pozornosť aj zelenej zelenine, ako je hlávkový šalát, kapusta, rukola, špenát atď.

Mnohokrát sa stáva, že táto zelenina nie je dostatočne umytá veľkým množstvom vody, manipulujú s ňou ľudia, ktorí si poriadne neumývajú ruky, a čo je ešte horšie, krája sa na tanier na tej istej doske na krájanie ako mäso.

Mäkkýše

Surové mäkkýše sú jednou z naj… letných pochúťok. Nesú však so sebou aj riziko baktérií ako Vibrio parahaemolyticus a Vibrio vulnificus, ktoré u zdravých ľudí spôsobujú hnačky, zvracanie a bolesti brucha.

Pre ľudí s ochorením pečene, cukrovkou, rakovinou, žalúdočnými poruchami alebo akýmkoľvek iným ochorením, ktoré ovplyvňuje imunitný systém, je Vibrio vulnificus mimoriadne nebezpečné: môže sa dostať do krvného obehu a spôsobiť život ohrozujúce ochorenie.

Polovica všetkých infekcií krvi Vibrio vulnificus je smrteľná!

Domáca zmrzlina

Mnoho ľudí má vo zvyku vyrábať si doma vlastnú zmrzlinu. Keď sa to robí podľa tradičného receptu, kde je súčasťou surové vajce, existuje riziko salmonely. Varenie a pasterizácia salmonelu zabíjajú.

Zmrzlina kúpená v obchode je vo všeobecnosti bezpečnejšia, ale tiež môže obsahovať škodlivé baktérie. Najväčšie riziko sa v tomto prípade týka zmrzliny, ktorá bola rozmrazená a znovu zmrazená.

Podeľte sa o tento článok aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*