5 nebezpečných látok, ktoré sa často nachádzajú v našich potravinách!

Naše potraviny obsahujú nespočetné množstvo toxických prídavných látok, ktoré sú pre telo neužitočné. Ak sa nechceme zbytočne otráviť, mali by sme si pred kúpou výrobku pozorne prečítať zoznam zložiek. Nejedzte niečo len preto, že vám to chutí, ale zamerajte sa na to, aby to bolo zdravé.

Odborníci tvrdia, že pridané prídavné látky, farbivá a konzervačné látky nie sú v malom množstve vážnym problémom, ale ak výrobok konzumujete pravidelne a dlhodobo, môžete si privodiť vážne zdravotné problémy.

Pozrime sa na niektoré nebezpečné prídavné látky, ktoré môžu byť škodlivé.
  • 1. Kvas

Čipsy miluje väčšina ľudí. Prečítajte si, čo obsahujú a dvakrát si to rozmyslite, než ich zoberiete z regálu. Škrob sa nachádza vo väčšine čipsov. Je to syntetický tuk, prechádza tráviacim systémom, ale zabraňuje vstrebávaniu zdravých vitamínov, ktoré sa rozpúšťajú v tuku.

  • 2. Bromovaný rastlinný olej

Brómovaný rastlinný olej obsahuje vysoko toxickú chemickú látku, bróm. Nachádza sa v mnohých nealkoholických nápojoch a dodáva perlivým nápojom ich bublinkovú ľahkosť.

Nachádza sa aj v cestovinách a rôznych pekárenských výrobkoch. Hromadí sa v tukových tkanivách a môže spôsobiť poruchy správania, štítnej žľazy a imunity.

  • 3. Syntetické hormóny

Syntetické hormóny sa nachádzajú v mnohých potravinách, napríklad v spracovanom mäse a mliečnych výrobkoch. Tie môžu viesť k vzniku rôznych druhov rakoviny.

  • 4. Chlorid sodný

Chlorid sodný je v malých dávkach pre telo potrebný, ale ak sa konzumuje vo veľkých množstvách, môže mať viacero škodlivých účinkov. Zaťažuje obličky, srdce, vysoký krvný tlak a môže spôsobiť zápalové ochorenia.

  • 5. BHA a BHT

Prísady odvodené od horninového oleja, ktoré sa používajú ako konzervačné látky. Nachádza sa napríklad v obilninách, orechoch, masle a dokonca aj v žuvačkách.

Podeľte sa o tento článok aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*