5 potravín, ktorým sa lekári striktne vyhýbajú: „Človek ich nikdy úplne nestrávi a pri pitve ich vždy nájdu v žalúdku.“

Pokiaľ ide o zdravú výživu, osobitnú pozornosť si zaslúži názor lekárov. Presne vedia, čo môže telu uškodiť. Samozrejme, nie každý lekár sa riadi pravidlom „najprv sa vylieč sám“, väčšina z nich však jasne chápe, čo je pre telo jed a môže mu spôsobiť nenapraviteľné škody.

Tento článok uvádza päť potravín, ktorým sa väčšina lekárov vyhýba. A viete, majú na to dobré dôvody!

1. Margarín a nátierky

Mnohí stále považujú tieto produkty za alternatívu masla, no sú plné transmastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko zápalov a cievnych ochorení, spôsobujú mnohé kardiovaskulárne ochorenia, poškodzujú pečeň a pankreas a negatívne ovplyvňujú mozog.

Používajte kvalitné maslo (najlepšie ghee) alebo rastlinné oleje lisované za studena, napríklad olivový.

2. Spracované rýchle občerstvenie

Čipsy, instantné rezance, hotové polievky – sú nasýtené soľou, konzervačnými látkami, dochucovadlami, stabilizátormi a zvýrazňovačmi chuti.

Takéto produkty preťažujú pečeň a obličky, narúšajú rovnováhu v tele, negatívne ovplyvňujú metabolizmus. Je lepšie variť jednoduché jedlo z čerstvých produktov – je to oveľa zdravšie.

3. Sladká sóda

Aj keď sú „diétne“, sóda je koncentrát cukru (alebo jeho náhrad) a chemikálií. Lekári varujú, že pravidelná konzumácia vedie k prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi, problémom so zubami a riziku cukrovky.

Škodí aj žalúdku a celému tráviacemu systému. Navyše „nula kalórií“ neznamená zdravé – umelé sladidlá môžu oklamať vaše telo a narušiť metabolizmus.

Máte radi nealko nápoje? Nahraďte sódu domácim kvasom alebo kompótom.

4. Údené klobásy

Aj tie najdrahšie druhy často obsahujú konzervačné látky, zvýrazňovače chuti, škodlivý tekutý dym, farbivá a nadbytočnú soľ. Tieto zložky sú spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení a dokonca aj rakoviny, najmä hrubého čreva.

Vyberte si prírodné mäso. A ak potrebujete rýchle občerstvenie (napríklad na raňajky pred prácou), pripravte si vopred domácu sekanú.

5. Sladkosti z obchodu

Sušienky, perníky, muffiny, koláče, sladkosti – to všetko sú najnebezpečnejší nepriatelia vášho zdravia. Okrem veľkého množstva cukru často obsahujú transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a poškodzujú cievy a srdce.

Ak máte chuť na niečo sladké, jedzte ovocie, kandizované ovocie, oriešky, domáce sladkosti alebo tmavú čokoládu.

!Pamätajte: Zdravá strava neznamená vzdať sa všetkých radostí života, ale urobiť vedomú voľbu!

Vylúčte zo svojho jedálnička týchto 5 druhov potravín a vaše telo sa vám určite poďakuje. A ak je niekedy ťažké odolať, tak to dodržujte aspoň s mierou!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*