
Pokiaľ ide o zdravú výživu, osobitnú pozornosť si zaslúži názor lekárov. Presne vedia, čo môže telu uškodiť. Samozrejme, nie každý lekár sa riadi pravidlom „najprv sa vylieč sám“, väčšina z nich však jasne chápe, čo je pre telo jed a môže mu spôsobiť nenapraviteľné škody.
Tento článok uvádza päť potravín, ktorým sa väčšina lekárov vyhýba. A viete, majú na to dobré dôvody!
1. Margarín a nátierky
Mnohí stále považujú tieto produkty za alternatívu masla, no sú plné transmastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko zápalov a cievnych ochorení, spôsobujú mnohé kardiovaskulárne ochorenia, poškodzujú pečeň a pankreas a negatívne ovplyvňujú mozog.
Používajte kvalitné maslo (najlepšie ghee) alebo rastlinné oleje lisované za studena, napríklad olivový.
2. Spracované rýchle občerstvenie
Čipsy, instantné rezance, hotové polievky – sú nasýtené soľou, konzervačnými látkami, dochucovadlami, stabilizátormi a zvýrazňovačmi chuti.
Takéto produkty preťažujú pečeň a obličky, narúšajú rovnováhu v tele, negatívne ovplyvňujú metabolizmus. Je lepšie variť jednoduché jedlo z čerstvých produktov – je to oveľa zdravšie.
3. Sladká sóda
Aj keď sú „diétne“, sóda je koncentrát cukru (alebo jeho náhrad) a chemikálií. Lekári varujú, že pravidelná konzumácia vedie k prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi, problémom so zubami a riziku cukrovky.
Škodí aj žalúdku a celému tráviacemu systému. Navyše „nula kalórií“ neznamená zdravé – umelé sladidlá môžu oklamať vaše telo a narušiť metabolizmus.
Máte radi nealko nápoje? Nahraďte sódu domácim kvasom alebo kompótom.
4. Údené klobásy
Aj tie najdrahšie druhy často obsahujú konzervačné látky, zvýrazňovače chuti, škodlivý tekutý dym, farbivá a nadbytočnú soľ. Tieto zložky sú spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení a dokonca aj rakoviny, najmä hrubého čreva.
Vyberte si prírodné mäso. A ak potrebujete rýchle občerstvenie (napríklad na raňajky pred prácou), pripravte si vopred domácu sekanú.
5. Sladkosti z obchodu
Sušienky, perníky, muffiny, koláče, sladkosti – to všetko sú najnebezpečnejší nepriatelia vášho zdravia. Okrem veľkého množstva cukru často obsahujú transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a poškodzujú cievy a srdce.
Ak máte chuť na niečo sladké, jedzte ovocie, kandizované ovocie, oriešky, domáce sladkosti alebo tmavú čokoládu.
!Pamätajte: Zdravá strava neznamená vzdať sa všetkých radostí života, ale urobiť vedomú voľbu!
Vylúčte zo svojho jedálnička týchto 5 druhov potravín a vaše telo sa vám určite poďakuje. A ak je niekedy ťažké odolať, tak to dodržujte aspoň s mierou!
Leave a Reply