5 skvelých receptov z lístkového cesta, ktoré zvládnete za 15 minút!

Lístkové cesto je obľúbené najmä u tých, ktorí majú radi pečivo, ale neradi sa s ním dlho bavia. Klasické lístkové cesto je ťažké pripraviť, preto je jednoduchšie si kúpiť hotový výrobok, dať do mrazničky a vybrať keď sa nám zažiada niečo upiecť.

Recepty z lístkového cesta

Lístkové cesto obsahuje väčšinu vitamínov skupiny B, ktoré sú veľmi užitočné pre kostný systém. Toto cesto má vysokú energetickú hodnotu a rýchlo zasýti telo. Stačí zjesť 150-300 g pečiva a získate energiu na celý deň.

Lístkové cesto je hotový zázrak. Môžete z neho pripraviť veľmi zaujímavé a jednoduché koláčiky, sušienky, rolády. Môžete si pripraviť korpusy na koláče, bagety, dokonca aj pizzu. My sme pre vás vybrali tie najzaujímavejšie recepty.

Taštičky so šunkou/salámou

Taštičky z lístkového cesta so šunkou sa stanú obľúbenou detskou pochúťkou na raňajky alebo ako zákusok za obedom či večerou. A keďže ich príprava nezaberie veľa času, môžete ich urobiť keď vám príde nečakaná návšteva.

Ingrediencie:

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g šunky alebo salámy
  • 150 g tvrdého syra
  • 1 – 2 PL majonézy
  • 1 strúčik cesnaku
  • korenie ( kôpor, petržlenová vňať, bazalka ) podľa chuti

Postup

  1. Cesto si rozložíme do tvaru obdlžníka. Šunku a syr narežeme na tenké plátky.  Nakrájame bylinky a cesnak, premiešame ich s majonézou a touto omáčku natrieme kúsky cesta 3-5 cm od okraja.
  2. Rovnomerne rozložíme šunku a syr na cesto. Nepotretý okraj nechávame voľne. Zrolujeme tak, aby tento pás cesta bol na vonkajšej strane. Môžeme navlhčiť vodou, aby cesto dobre držalo.
  3. Roládu rozrežeme na kusy široké 4 až 6 centimetrov. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Vrchnú časť natrieme žĺtkom a posypeme makom alebo sezamom. Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 20-25 minút.

Otvorené raňajkové taštičky

Ingrediencie:

  • 200 – 300 g lístkového cesta
  • 3 vajcia
  • 6 plátkov slaniny
  • 50 g tvrdého syra
  • Soľ, paprika, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Rozložíme cesto a narežeme na štvorce široké približne 7-10 cm. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie vedľa seba.
  2. Na každý kúsok rozbijeme vajce, dáme niekoľko kúskov slaniny, posolíme, okoreníme, posypeme bylinkami a tvrdým syrom.
  3. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 10 – 15 minút.

Koliečka s ananásom

Koliečka s ananásom – to je ten recept, ktorý vám pomôže, keď chcete niečo drobné a rýchlo.

Potrebujeme:

  • 500 g lístkového cesta
  • konzerva ananásu pokrájaného na kolieska
  • 1 vajce
  • práškový cukor
  • sezam alebo mak

Postup:

  1. Povyberáme ananás z konzervy, osušíme servítkou, lístkové cesto nakrájame na pásiky široké 2-3 cm.
  2. Každé koliesko ananásu obalíme pásikmi cesta ako na obrázku a poukladáme na plech ( nezabudnite na papier na pečenie) Aby boli koláčiky lesklé a chrumkavé, potrieme ich vymiešaným vajíčkom.
  3. Koláčiky pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov, 15-20 minút. Hotové posypeme práškovým cukrom. Rovnako môžeme posypať sezamom alebo makom.

Štangle s kuracím mäsom a syrom

Ingrediencie :

  • 300 g lístkového cesta
  • 300 g pečených kuracích pŕs
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 vajíčko

Postup:

  1. Lístkové cesto rozložíme, nakrájame na pásiky široké približne 2 cm. Vezmeme jeden kúsok a poukladáme naň kuracie prsia a nastrúhaný syr.
  2. Vezmeme ďalší kúsok, a spojíme ich spolu na začiatku. Opatrne ich obtáčame okolo seba v tvare špirály,. Opakujeme to isté s ostatnými kúskami.
  3. Poukladáme na plech vyložený papierom, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Taštičky

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 400 g tvarohu
  • 1 hrnček cukru
  • 3 vajíčka

Postup

  1. Pomocou mixéra vymiešame 2 vajíčka s polovicou hrnčeka cukru a tvarohom. Keď sa suroviny prepoja, pridáme zvyšný cukor a vymiešame.
  2. Rozložíme cesto a nakrájame na kolieska alebo kocky. Na každý kúsok dáme 1-2 lyžičky z pripravenej masy. Spojíme okraje a vzniknú nám tak taštičky. Pokladáme na plech a potrieme vajíčkom.
  3. Pečieme 30-40 minút pri teplote 180 stupňov.

Ktorý z týchto rýchlych receptov vyskúšate ako prvý?

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*