Zemiakový šalát nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Preto sme si pre vás prichystali zbierku najlepších receptov, z ktorej si určite vyberiete.
- Zemiakový šalát alá Jamie Oliver
Budeme potrebovať: 4 ks zemiaky, 4 ks vajcia, 4 ks uhorka, 2 ks mrkva, 1 malá konzerva hrášok, 150 g varené kuracie mäso alebo šunka, 1 ks cibuľa, majonéza, soľ, čierne korenie, pažítka
Postup: Zemiaky olúpeme a celé varíme spolu s mrkvou do mäkka. Uvarené zemiaky a mrkvu scedíme a nakrájame na malé kocky, ktoré dáme do veľkej misky, pridáme na kocky nakrájané uvarené vajíčka, nastrúhané alebo nakrájané uhorky, cibuľu, kuracie mäsko a nakoniec aj hrášok. Všetko spolu dôkladne premiešame, osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú pažítku a znova jemne premiešame. Postupne pridávame majonézu – pridávame podľa chuti.
2.Najlepší zemiakový šalát našich babičiek
Budeme potrebovať: 1 kg zemiaky, 7 ks uhorky, 4 lyžice šťava z uhoriek
1 lyžica horčice, 120 ml majonéza, 60 ml biely jogurt, 1/2 ks červená cibuľa, 1 ks zeler, soľ, korenie
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme ich do hrnca spolu so studenou vodou a osolíme. Varíme cca 10-12 minút, kým zemiaky zmäknú. Záleží však na veľkosti kociek. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame horčicu so šťavou z kyslých uhoriek a týmto nálevom zalejeme zemiaky a premiešame. Odložíme do chladničky na 30 minút. Cibuľu, zeler a uhorky nakrájame na čo najmenšie kúsky a pridáme ich k zemiakom. Nakoniec pridáme majonézu zmiešanú s jogurtom a všetko spolu dôkladne premiešame. Ochutíme soľou, korením, prípadne dolejeme šťavu z uhoriek a všetko ešte raz premiešame.
Vajíčkový šalát
Budeme potrebovať: 10 ks vajcia, 250 g majonéza, 250 g zemiaky, 150 g uhorka sterilizovaná, 50 g cibule, 40 g horčice plnotučná, 20 ml ocot, 30 g soľ, 20 g práškový cukor, 5 ml worcester
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, potom ich očistíme a nakrájame na maličké kocky alebo pretlačíme cez šalátovú mriežku. Cibuľu očistíme a najemno nakrájame a osolíme, aby zmäkla. V miske vymiešame majonézu s horčicou a octom / dať radšej polovičné množstvo a nakoniec dochutiť /, pridáme práškový cukor a worcester / platí to isté ako pri octe /. Do tejto zmesi pridáme zemiaky, vajíčka uvarené natvrdo (pretláčame tiež cez šalátovú mriežku), pridáme cibuľu a sterilizované ukorky nasekané na jemné kocky. Všetko spolu premiešame a podľa potreby dochutíme octom a worcestrom a prípadne rozriedime nálevom z uhoriek. Najlepšie chutí vychladený. Podávame s pečivom alebo k rezňom.
4.
Tradičný zemiakový šalát
Budeme potrebovať: 2 kg zemiakov, 12 ks vajec, 400 g mrkva s hráškom sterilizovaná, 200 g kyslá, uhorka, soľ, korenie mleté
Zálievka: 420 ml majonéza, 400 ml biely smotanový jogurt, 5 lyžíc plnotučná horčica, 1 lyžica práškový cukor, uhorková šťava podľa chuti, soľ, korenie mleté
Postup: Zemiaky si deň vopred uvaríme v šupke v slanej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Na druhý deň si uvaríme vajíčka natvrdo a vychladíme. Ošúpeme zemiaky a pretlačíte cez šalátovú mriežku, to isté urobíme aj s vajíčkom, ďalej pridáme scedenú mrkvu s hráškom, na jemno nakrájanú uhorku. Celé to osolíme, okoreníme a premiešame a necháme odstáť kým si urobíme zálievku. V nádobe si zmiešame suroviny na zálievku okrem uhorkovej šťavy a dobre premiešame metličkou. Nalejeme na šalát a dobre premiešame. Šalát necháme v chladničke odstáť a nakoniec, ak je potreba, tak ho dochutíme uhorkovou šťavou.
Domáci majonézový šalát
Budeme potrebovať: 600 g zemiakov, 1 ks mrkva, 1 ks petržlen, 1/4 ks zeleru, 5 ks uhoriek, 1 ks cibuľa, 100 g hrášku, 250 g majonézy, 1 lyžica octu, 1 lyžica citr. šťavy, soľ, korenie
Postup: Zemiaky uvaríme, scedíme a olúpeme. Zeleninu olúpeme a uvaríme v osolenej vode. Vajcia uvaríme natvrdo. Zeleninu, zemiaky, dve vajcia nakrájame na kocky, uhorky a cibuľu nakrájame nadrobno. Všetko dáme do misy a prisypeme hrášok. Pridáme majonézu, horčicu, ocot, citr. šťavu, soľ, korenie, zmiešame, nalejeme na zemiaky a všetko opatrne premiešame. Dochutíme podľa potreby soľou.
6.
Klasický zemiakový šalát a rezeň
Budeme potrebovať: 800 g šalátových zemiakov, 2 ks mrkvy, 1 ks malá petržlen, kúsok zeleru, 3 ks natvrdo uvarené vajcia, 2 ks kyslé uhorky, 1 ks šalotka, malá konzerva sterilizovaného hrášku, 4 lyžice majonézy Delikátna / Hellmanns /, 1 lyžica dijonskej alebo plnotučnej horčice, 1 lyžica octu, soľ, čierne korenie
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky / môžeme použiť strunový krájač /. Koreňovú zeleninu, uhorku nakrájame na drobné kocky a v osolenej vode uvaríme. Na posledných pár sekúnd k zelenine prihodíme na kocky nakrájanú šalotku. Uvarenú zeleninu s cibuľou necháme v sitku odkvapkať a schladiť. Nakrájané zemiaky a zeleninu preložíme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme ocot, majonézu a zľahka, ale dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané vajíčka a znova premiešame. Doladíme chute a necháme vychladiť a napríklad rezeň je dobrá príloha 🙂
Zdieľajte túto zbierku recept na Facebooku!
Leave a Reply