
Pochádza z Ázie a je známou a obľúbenou kuchynskou ingredienciou na celom svete. Oplatí sa ho konzumovať častejšie, nielen pridávať do ovocnej polievky, vareného vína alebo čaju, pretože má aj zdravotné účinky.
Pravdepodobne ste uhádli, že ide o klinčeky. Pozrime sa teda, ktoré z týchto pozitívnych vlastností má!
- 1# Podpora trávenia
Prispieva k lepšej funkcii tráviaceho traktu tým, že stimuluje produkciu tráviacich enzýmov, čím pomáha odstraňovať nevoľnosť a nadúvanie. Polovica čajovej lyžičky by sa mala konzumovať zmiešaná s čajovou lyžičkou medu. - 2# Imunostimulant: Klinčeky obsahujú zlúčeniny, ktoré podporujú tvorbu bielych krviniek. Sú to vojaci imunitného systému, ktorí umožňujú telu účinnejšie bojovať proti patogénom.
- 3# Regulátor cukrovky
V prípade cukrovky inzulín nie je schopný správne fungovať a produkuje sa menej alebo vôbec. V americkej štúdii sa zistilo, že extrakt z klinčekov dokáže modulovať účinok inzulínu a kontrolovať hladinu cukru v krvi u niektorých osôb.
- 4# Zdravie kostí
Klinčeková tinktúra obsahuje fenolové zložky, ako je eugenol a jeho deriváty. Tie pomáhajú udržiavať hustotu kostí a predchádzať osteoporóze. Vďaka eugenolu môže pomôcť aj pri bolesti zubov. - 5# Na bolesti hlavy
Vypite pohár teplého mlieka, do ktorého ste nasypali 3 klinčeky a lyžičku soli. - 6# Rakovina pľúc…?
Výskum ukázal, že klinčeky môžu mať protirakovinové účinky. V jednej štúdii boli popísané dobré výsledky u osôb s rakovinou pľúc v ranom štádiu.
Leave a Reply