6 potravín, ktoré sú pre pacientov so štítnou žľazou prísne zakázané!

Nedostatok jódu môže narušiť funkciu jedného z našich najdôležitejších orgánov, štítnej žľazy. Ženy sú týmto problémom ohrozené viac ako muži.

Opuchnutý krk, bolesť v krku a na hrudníku, nervozita, ťažkosti s dýchaním, ťažkosti s prehĺtaním – to sú príznaky problémov so štítnou žľazou.

Pre stanovenie presnej diagnózy sa poraďte s odborníkom. Ak vám bola diagnostikovaná porucha štítnej žľazy, je dôležité, aby ste zo svojho jedálnička vylúčili nasledujúce potraviny.

1. cukor
Cukor má negatívny vplyv nielen na štítnu žľazu, ale aj na mnohé iné orgány.

2. sója
Sója ovplyvňuje funkciu niektorých hormónov, preto ak užívate lieky na štítnu žľazu, mali by ste medzi užitím liekov a konzumáciou sóje dodržať niekoľkohodinový odstup. Kvôli obsahu izoflavonoidov potláča schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód.

3.Potraviny vyprážané na tukoch a olejoch
Potraviny vyprážané na ťažkom tuku alebo oleji sú veľmi nezdravé. Obsahujú veľa transmastných kyselín a majú negatívny vplyv na funkciu štítnej žľazy.

4.Zelenina z krížovitých rastlín
Obsahujú izotiokyanáty, ktoré inhibujú schopnosť štítnej žľazy absorbovať jód. Na zoznam zakázaných patrí kapusta, ružičkový kel, brokolica, karfiol.

5. lepok
Podobne ako sója, aj potraviny obsahujúce lepok negatívne ovplyvňujú funkciu štítnej žľazy. Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom lepku, ako sú raž, jačmeň, pšenica.

6. káva
Podľa lekárov viac ako jedna šálka kávy denne nemá veľmi pozitívny vplyv na funkciu štítnej žľazy a nadobličiek.

Nakoniec sa pozrime na niektoré potraviny, ktoré sa odporúčajú pri problémoch so štítnou žľazou: morská kapusta, perzma, morské plody, špenát, čučoriedky, jablká.

Ak sa Vám článok páčil, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*