6 potravín, ktorým sa treba vyhýbať: Prostredníctvom nich sa môžeme nakaziť smrteľnými baktériami!

Nikdy nejedzte týchto 6 potravín:

Právny zástupca Bill Marlell strávil 20 rokov súdnym sporom o otrave jedlom. Preslávil sa tým, že vo svojej kariére získal odškodné až 600 miliónov dolárov v prospech klientov, ktorí utrpeli ľahké, ťažké či dokonca smrteľné zranenia v dôsledku závadných potravín.

Hovorí, že zo skúseností klientov nikdy neje týchto 6 potravín:

1. Surové lastúrniky

Za posledných päť rokov zaznamenal viac otráv mäkkýšov ako za posledné dve desaťročia. Dôvodom je spôsob kŕmenia lastúrnikov. Filtrujú vodu, takže ak sú v nej nejaké baktérie, prefiltrujú ju tiež.

Ak zostanú surové, baktérie stále môžu preniknúť aj do ľudského tráviaceho systému, môže dôjsť k otrave. So zmenou klímy a teplejšími vodami Marlel hovorí, že takéto prípady sú čoraz bežnejšie.

2. Surové alebo nedostatočne uvarené vajcia

Vždy, keď dôjde k epidémii salmonely, scény sú škaredé, ľudia strašne trpia, niektorí neprežijú. Počas epidémie v roku 2010 ochorelo údajne 2000 ľudí. Marlel sa domnieva, že nebezpečenstvo je dnes oveľa menšie ako v 90. rokoch, no jedáva len dobre vyprážané alebo dobre uvarené vajcia.

3. Vopred umytý alebo nakrájaný šalát alebo ovocie

Marlel sa tejto kategórii „vyhýba ako moru“, pretože čím viac sú potravíny spracované, krájané, čím viac rúk a strojov prejde, tým väčšia je šanca, že po ceste niečo „zoberie“.

Kupuje neumyté, nedotknuté ovocie a zeleninu, v malých množstvách, ktoré zje maximálne za tri-štyri dni. Všetko preto, aby sa znížilo riziko listérie, smrteľnej baktérie, ktorej sa darí pri teplotách v chladničke.

4. Krvavé mäso

Všetky jeho steaky, ktoré mal za posledných 20 rokov, boli dobre prepečené. A to preto, že akákoľvek baktéria, ktorá sa bežne nachádza na povrchu a príprave steaku, ktorý je vo vnútri krvavý,  je veľmi pravdepodobné, že prenikla hlbšie.

Takto riskujete Escherichiu coli a salmonelu, ale aj mnohé iné baktérie, tvrdí právnik.

5. Surové klíčky zo semien

Nevarené alebo mierne uvarené klíčky boli zaznamenané ako príčina viac ako 30 veľkých bakteriálnych prepuknutí od polovice 90. rokov 20. storočia. Pred pár rokmi zažila jednu veľkú aj Európa. Väčšinou ide o salmonelu a escherichiu.

6. Nepasterizované mlieko

O aké veľké riziko ide, svedčí fakt, že takéto mlieko skutočne pije veľmi málo ľudí a zároveň tam bolo za relatívne krátky čas veľa chorých. Snáď len o niečo menšie riziko spočíva v nepasterizovanej šťave. U Marlela neprichádza do úvahy ani jedno, ani druhé.

Buďte teda opatrní pri tom, čo zjete a zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*