Kupujeme stovky rôznych kozmetických výrobkov, aby naša pleť vyzerala zdravo a krásne. Výsledkom je, že míňame príliš veľa peňazí a ešte viac na zakrytie nedokonalostí tváre. Cieľom by malo byť zbaviť sa ich a nie ich skrývať. Existuje spôsob! Dermatológovia hovoria, že je možné zbaviť sa vrások, akné, hyperpigmentácie a dokonca aj suchej pleti bez drahej kozmetiky.
Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíte niekoľko druhov potravín.
Uvádzame tipy na vyváženú stravu z estetickej dermatológie. Sľubujeme, že už nikdy nebudete potrebovať korektor!
Farebné škvrny
Príčiny:
Hyperpigmentácia môže byť indikátorom nedostatku vitamínov, najmä B12. Na tento vitamín sú bohaté potraviny živočíšneho pôvodu. Týchto škvŕn sa však dá zbaviť, aj keď nejete mäso. Stačí dodržiavať správnu diétu.
Čo robiť:
Vitamíny C a E a antioxidanty, ako je extrakt z kyseliny olejovej a hroznových jadierok, vám pomôžu zbaviť sa týchto škvŕn. Tieto užitočné prvky nájdete vo veľkom množstve v citrusových plodoch, jahodách, kivi, paradajkách a granátových jablkách. Pigment škvŕn sa stáva viditeľnejším, ak ste dlho na slnku. Na ochranu pokožky pred UV žiarením si vyberajte potraviny bohaté na antioxidanty: bobuľovité ovocie, grapefruit, ananás, slivky, ružičkový kel, kapustu, čili papričky a špenát.
Mastná pleť
Príčiny:
Je dokázané, že potraviny s vysokým glykemickým indexom zvyšujú produktivitu mazových žliaz. V dôsledku toho sa v pokožke vytvára viac oleja, ktorý je potrebný na hydratáciu. Preto môže mať pokožka mastný lesk.
Čo robiť:
Kozmetika vás od mastnoty zachráni len dočasne, zatiaľ čo strava bohatá na vitamín A môže výrazne znížiť tvorbu mastnoty. Okrem toho sú tieto potraviny veľmi chutné a jednoduché. Do jedálneho lístka zaraďte mango, mrkvu, vaječný žĺtok, sušené marhule, špenát a sladké zemiaky. Mali by ste znížiť príjem potravín s vysokým glykemickým indexom.
Jedzte preto menej bieleho chleba, zemiakov a mäkkých pšeničných cestovín. Čoskoro zabudnete na všetky kožné problémy, ktoré ste mali predtým.
Akné
Príčiny:
Príčinou sú opäť potraviny s vysokým glykemickým indexom. Preto majú ľudia s mastnou pleťou častejšie problémy s akné. Mazové žľazy sa stávajú aktívnejšími, a tým blokujú póry, v ktorých sa baktérie rýchlejšie množia a spôsobujú zápaly.
Čo robiť:
Pri problémoch s akné vám môže pomôcť špeciálna diéta. Najdôležitejšie je jesť viac potravín s polynenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré zmierňujú zápal. Jednoducho povedané, jedzte ovocie, zeleninu, orechy, ľanové semienka, morské riasy a morské plody.
Suchá pokožka
Príčiny:
Suchá pokožka poukazuje na nedostatok cholesterolu a nadbytok vitamínu E v tele. Prvá príčina sa týka najmä vegetariánov, pretože najväčším zdrojom cholesterolu sú ryby a mäso.
Čo robiť:
Zvýšte koncentráciu mononenasýtených mastných kyselín v strave. Najlepšie sa vstrebávajú nie pri konzumácii mastných potravín a doplnkov, ale pri konzumácii produktov, ako sú fazuľa, morské riasy, vajcia, sója, avokádo, arašidy a iné druhy orechov. Ak nie ste vegetarián, snažte sa pravidelne jesť mäso a ryby. Najlepšou voľbou je losos, makrela a pstruh.
Vrásky
Príčiny:
Alkohol spôsobuje dehydratáciu, ktorá vedie k vzniku vrások. Ďalším dôvodom predčasného starnutia pokožky môže byť cukor.
Čo robiť:
Pred viac ako 10 rokmi americkí vedci zistili, že antioxidanty môžu omladiť pokožku. Ak napríklad denne konzumujete potraviny obsahujúce sóju, známky starnutia pokožky sa stanú takmer neviditeľnými. Môžete sa tiež zbaviť vrások okolo očí. Výskum ukázal, že u Švédov sú vrásky menej viditeľné, čo je dôsledok ich správnej stravy.
Švédi jedia veľa listovej zeleniny, špenátu, špargle, zeleru, baklažánu, cesnaku a cibule. Nejedia však takmer žiadne červené mäso, cukor, maslo, margarín, mlieko a iné mliečne výrobky.
Čierne kruhy pod očami
Príčiny:
Je nesprávne myslieť si, že tmavé kruhy okolo očí sú len indikátorom nedostatku spánku. Môžu byť príznakom závažného ochorenia, napríklad alergie alebo potravinovej intolerancie, ktoré vedú k zápalu a stmavnutiu očného okolia.
Čo robiť:
Nechajte sa otestovať na možnú intoleranciu na niektoré potraviny. Kým budete čakať na výsledky, vylúčte zo stravy všetky potenciálne nebezpečné produkty, napríklad potraviny obsahujúce laktózu. Patria sem mliečne výrobky, chlieb, čipsy, instantná káva, dehydrované instantné polievky a umelé sladidlá.
Ak nie ste na nič alergickí, tmavé kruhy môžu byť znakom dehydratácie. Pite veľa vody a nepite príliš veľa kávy. Mali by ste tiež zaradiť potraviny, ktoré obsahujú železo. Tieto potraviny zvyšujú hladinu hemoglobínu. Preto jedzte viac červeného mäsa, tuniaka, vaječných žĺtkov a pohánky.
Podeľte sa o tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply