Patríte medzi milovníkov talianskej kuchyne? Milujete pizzu? Vyskúšajte nefalšovaný pravý taliansky recept na prípravu úžasného cesta na pizzu.
Tajomstvo tejto svetovo preslávenej talianskej dobroty nespočíva len v lahodnej náplni. Veľa záleží na správnej príprave cesta. Prinášame vám recept na chutné, mäkké a pritom tenké cesto na pizzu. Až ochutnáte, nebudete už chcieť žiadnu inú!
Ingrediencie:
- 400 g pšeničnej múky
- 0,5 čajovej lyžičky soli
- 8 g sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- 2,5 lyžice olivového oleja
- 220 ml vody
Postup:
- Preosejte múku so soľou, dajte ju na dosku alebo do misky a uprostred vytvorte malý jamku.
- V hrnčeku zarobte kvások. Do vlažnej vody rozdrobte kvasnice a pridajte cukor. Na teple nechajte vzísť kvások a nalejte ho do jamky v múke.
- Rukami alebo vareškou začnite od stredu cesto premiešavať, zapracujte postupne múku od okrajov. Potom pridajte dve polievkové lyžice olivového oleja. Cesto spracovávajte ručne na doske aspoň 5 minút tak, aby bolo hladké a pružné.
- Vezmite misku. Vymažte jej spodnú časť a steny tenkou vrstvou olivového oleja, vložte do nej cesto, zľahka posypte múkou a zakryte kuchynskou utierkou. Cesto nechajte asi pol hodiny kysnúť pri izbovej teplote. Veľkosť cesta by mala zhruba zdvojnásobiť.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a rozvaľkajte na tenkú vrstvu. Potrite cesto paradajkovou omáčkou a navrstvite obľúbenú náplň. Okoreňte sušenými alebo čerstvými bylinkami, napríklad bazalkou alebo kôprom, posypte strúhaným syrom.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte, kým nebudú okraje cesta zlatisto hnedé.
Prajeme dobrú chuť a nezabudnite zdieľať tento úžasný recept aj so svojimi priateľmi na Facebooku :). Ďakujeme!
Leave a Reply