Tento olej pochádza z listov a výhonkov rastliny oregano, botanicky známej ako Origanum vulgare. Táto kvitnúca rastlina pochádza z rovnakej rodiny ako mäta a často sa používa ako príchuť jedla.
Je pôvodom z Európy, ale pestuje sa po celom svete. Je cenený a používaný už od starovekého Grécka a Ríma a jeho názov pochádza z gréckych slov „oros“, čo znamená hora, a „ganos“, čo znamená radosť alebo rozkoš.
Oreganový olej sa extrahuje z na vzduchu sušených listov a výhonkov rastliny a koncentruje sa destiláciou vodnou parou.
Má extrémne silné liečivé vlastnosti a obsahuje trikrát viac antioxidantov ako napríklad čučoriedky, ktoré chránia pred poškodením voľnými radikálmi. Je bohatý na karvakrol, ktorý je silným antibakteriálnym prípravkom proti mnohým kmeňom baktérií. Ničí ich bunkové membrány a zabraňuje ich replikácii.
Tento olej navyše ničí iba nebezpečné baktérie a neovplyvňuje prospešné probiotické baktérie.
Oregánový éterický olej je plný minerálov a vitamínov, vrátane mangánu, draslíka, horčíka, zinku, vápnika, železa, vitamínov C, A (beta-karotén), niacínu a bóru.
Obsahuje štyri skupiny chemických látok, ktoré sú aktívnymi liečivými látkami a pôsobia ako antioxidanty a antiseptiká a majú silné anestetické, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Niektoré z nich sú linalol a borneol a linalyl-acetát a geranyl-acetát. Pri výbere esenciálneho oleja z oregana sa uistite, že bol destilovaný v pare, obsahuje medzi 50% a 85% karvakrolu a je 100% čistý, surový, nespracovaný.
Mali by ste ho vždy riediť nosným olejom a užívať ho perorálne iba po dobu 7-10 dní naraz.
Ak je pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. 🙂 Ďakujeme!
Leave a Reply