Príznaky chorej pečene a možná náprava!

Pečeň je veľmi dôležitý orgán, ktorý v tele plní množstvo funkcií. Najdôležitejšie z nich sú neutralizácia a odstraňovanie toxínov, tvorba žlče a ukladanie vitamínov. Pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť, no ak sa o ňu správne nestaráme, môže dôjsť k jej zlyhaniu a vážnym zdravotným problémom.

Môže začať nenápadne – ospalosťou, neustálou únavou, bolesťami brucha či oslabenou imunitou. Čo teda urobiť na zlepšenie funkcie pečene? Čo jesť a čoho sa vyvarovať, aby fungoval na plný výkon? Skontrolujme to.

Aké sú funkcie pečene v tele?

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v tele, pretože je zodpovedná za mnohé procesy, ktoré v nej prebiehajú. Vyrába okrem iného Žlč štiepi tuky, premieňa sacharidy na glukózu a ukladá železo a vitamíny A, D a K.

Najviac však filtruje krv, vďaka čomu neutralizuje a odstraňuje toxíny dodávané potravou a vdychovaným vzduchom. Pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť, ale opakované poškodenie orgánu môže viesť k strate niektorých jeho funkcií a následne k vážnym zdravotným problémom.

Čo je škodlivé pre pečeň? Ako môžete zistiť, či ste chorý?

Pečeň toho síce znesie veľa a dokáže sa úplne zregenerovať, no jej neustály stres vedie k dysfunkcii. Pečeni škodí najmä nadmerná konzumácia alkoholu, obžerstvo, nesprávna a ťažko stráviteľná strava, stres či nadmerné užívanie liekov. K problémom s pečeňou môžu prispieť aj vírusové a bakteriálne infekcie a parazity.

Prvé príznaky chorej pečene možno ľahko prehliadnuť a pomýliť si s dočasným zhoršením stavu. Spočiatku sa objavuje slabosť tela, grganie a pocit plnosti po jedle, plynatosť, nevoľnosť alebo bolesti brucha na pravej strane.

Môžu sa vyskytnúť aj problémy so spánkom a nadmerná spavosť, nechutenstvo, nízky krvný tlak či poruchy procesu zrážania krvi. Dysfunkcia orgánov môže viesť k závažným ochoreniam, vrátane stukovatenie pečene, cirhóza, zápal alebo nádor pečene.

Zásady pečeňovej diéty

Keď pečeň začne pracovať horšie a nadmerne sa zaťažuje, môže pomôcť správna strava. Správne zostavený jedálny lístok umožňuje regeneráciu orgánu a znižuje riziko jeho ochorení. Univerzálna pečeňová diéta neexistuje – všetko závisí od typu ochorenia a stupňa poškodenia orgánov. Pri problémoch s pečeňou však treba dodržiavať kľúčové pravidlá.

V prvom rade jedzte každé 2-3 hodiny 5-6 menších a ľahko stráviteľných jedál v pravidelných intervaloch. Vďaka tomu uľavíme pečeni a spomalíme tempo jej práce. Najlepšie je raňajkovať až hodinu po prebudení a večeru 2-3 hodiny pred spaním.

Treba sa vyhnúť prejedaniu, pretože vedie k bolesti žalúdka a pečeňovej kolike. Jedlá by ste mali jesť pomaly, bez zhonu a stresu, pričom každé sústo dôkladne prežúvajte.

Čomu sa treba pri diéte vyhýbať?

Dôležité je správne hydratovať organizmus, preto by ste mali piť min. 1,5 litra tekutín denne, najmä minerálky a slabé čajové nálevy. Jedlá by mali byť čerstvé, najlepšie pripravené tesne pred podávaním. Najlepšie je napariť alebo zaliať vodou, piecť v alobale alebo dusiť bez pridania tuku. Vyhnite sa vyprážaniu jedál alebo ich duseniu v ťažkých omáčkach.

Vzdať by ste sa mali aj spracovaných produktov, sladkostí, alkoholu, silnej kávy a čierneho čaju či pikantných korenín. Odporúča sa tiež obmedziť soľ a živočíšne tuky vr. bravčová masť, slanina, tučné mäso a údeniny, smotana či plnotučné mliečne výrobky.

Čo jesť pri diéte?

Činnosť pečene a jej regeneračný proces môžu podporovať mnohé živiny, napríklad fosfolipidy (najmä cholín), flavonoidy, bielkoviny a vitamíny C a B12. Pečeňová diéta by mala obsahovať veľa zeleniny, najmä zeleniny, ktorá je zdrojom antioxidantov a vitamínu C, ako je šalát, brokolica, mrkva, cvikla, paradajky a petržlen.

Oplatí sa siahnuť po cesnaku, cibuli, avokáde, karfiole a ovse, ktoré obsahujú zlúčeniny síry, ktoré sa podieľajú na detoxikačných mechanizmoch a podporujú detoxikačnú funkciu organizmu. Regenerácii pečene napomáhajú aj artičoky, ktoré podporujú rozpúšťanie žlčových usadenín.

Môžete jesť aj ovocie (čučoriedky, hrozno, broskyne, banány, jablká), ale nepreháňajte to. Strava pre pečeň by mala obsahovať bielkoviny, t.j. chudé mäso (kuracie, morčacie, hovädzie, teľacie) a chudé ryby (treska, treska, pstruh a šťuka).

Siahnuť treba aj po odstredenom mlieku a výrobkoch z neho s nízkym obsahom tuku (jogurt, kefír, cmar, chudý tvaroh). Zdrojmi cholínu sú zemiaky, ovsené vločky, mäso a vajcia (ktoré možno konzumovať s dobrou toleranciou tukov).

Pečeňová diéta by mala obsahovať aj obilninové produkty bohaté na vitamíny skupiny B a minerály (pšeničná múka, biele pečivo, krupica, proso, jačmeň, kukuričné ​​vločky). Tuky by sa mali jesť sporadicky, najlepšie surové. Môžu to byť rastlinné oleje (olivový olej, repkový olej, slnečnicový olej, ľanový olej). Orechy a semienka môžete jesť aj s mierou.

Ak je pre Vás tento článok zaujímavý a užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*