- Krásne to vyzerá, nie je to časovo náročné, vlastne všetko za nás urobí mixér. Jeden z tých veľmi jednoduchých a ozdobných koláčov zo starého zošita.
Ingrediencie na cesto:
- 3 vajcia
- 150 g jemného cukru
- 150 ml repkového oleja
- 150 ml mlieka
- 2 šálky pšeničnej polohr.múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice mlieka
Ingrediencie na krém:
- 400 ml mlieka
- pudingový vanilkový prášok
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 250 g masla pri izbovej teplote
Glazúra:
- 200 g horkej čokolády (alebo pol na pol mliečnej čokolády)
- 70 g masla
Okrem toho:
- vykôstkované čerešne so sirupom
Postup:
- Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
- Múku a prášok do pečiva preosejeme a vložíme späť. Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme dotuha. Ku koncu šľahania postupne pridávame cukor a šľaháme ďalej. Pridáme žĺtky a ďalej šľaháme. Po vyšľahaní pomaly prilievame olej a stále šľaháme. Do cesta pridajte preosiatu múku a mlieko, jemne miešajte vareškou, kým sa nespojí.
- Cesto rozdeľte na polovicu. Do jednej časti pridáme preosiate kakao a 2 lyžice mlieka, premiešame. Na plech 25 x 35 cm vystlaný papierom na pečenie dáme svetlé cesto, navrch dáme kakaové cesto. Čerešne, vložte do riadkov na koláč. Pečieme cca 40-45 minút pri 180°C.
- Pripravte si krém: Z mlieka, práškového pudingu a cukru uvaríme puding. Keď puding zhustne, stiahneme ho z horáka, prikryjeme potravinovou fóliou (aby sa nám nevytvorila šupka, fólia by sa mala dotýkať povrchu pudingu) a necháme vychladnúť.
- Maslo šľahajte, kým nie je svetlé, nadýchané. Pomaly po lyžičke pridávame vychladnutý puding, stále miešame. Medzitým postupne pridávajte citrónovú šťavu, premiešajte. Krém nanesieme na vychladnutý koláč, vložíme do chladničky vychladnúť.
- Navyše: Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do hladka. Natrieme na vychladnutú masu maslového pudingu. Chvíľu počkajte, kým čokoláda stuhne.
Dobrú chuť 🙂
Leave a Reply