Lieskové oriešky sú plodom liesky, stromu, ktorý môže dosiahnuť výšku 5 metrov a rastie v celej Európe, ale aj Ázii a Severnej Amerike. Oválne listy a plody rastú v zhlukoch. V každom zväzku je niekoľko orechov. Všetkým dezertom (najmä čokoládovým) a koláčom dodajú nezvyčajnú vôňu. Okrem toho sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Majú priaznivý vplyv na naše zdravie, preto sa ich oplatí zaradiť do každodenného jedálnička.
Zdraviu prospešné účinky lieskových orieškov
Lieskové orechy majú množstvo vlastností, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie nášho organizmu. Vedci tvrdia, že 30 – 60 gramov týchto orechov skonzumovaných denne umožňuje využiť všetky ich výhody. Lieskové orechy spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko mnohých závažných ochorení. Pravidelná konzumácia týchto orechov znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a triglyceridov v tele, upravuje krvný tlak, znižuje riziko mŕtvice a srdcového infarktu. Aminokyseliny obsiahnuté v lieskových orieškoch podľa vedcov pôsobia protizápalovo a sú mechanizmom, ktorý brzdí rast rakovinových buniek. Sú obzvlášť dôležité v prípade rakoviny prsníka a prostaty. Lieskové orechy majú tiež vlastnosti, ktoré znižujú riziko cukrovky a sú potravinou odporúčanou pre diabetikov.
Podporujú činnosť mozgu, priaznivo ovplyvňujú krvný obeh a znižujú alergické reakcie.
Zdravé tuky
Lieskové orechy obsahujú polynenasýtené a mononenasýtené tuky, ktoré môžu chrániť zdravie nášho srdca. Nezdravé, nenasýtené tuky obsahujú veľmi málo. Sú tiež dobrým zdrojom kyseliny olejovej, ktorá znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu v tele.
Tak čo na to hovoríte? Máte radi tieto oriešky?
Leave a Reply