POCHOPENIE ASTMY
Astma je stav, pri ktorom sa dýchacie cesty dočasne zužujú v reakcii na určité podnety, ktoré zvyčajne nemajú vplyv na dýchacie cesty v normálnych pľúcach.
Vyznačuje sa opakujúcimi sa záchvatmi sipotu, kašľa a dýchavičnosti, ktoré môžu byť od miernych až po život ohrozujúce. Počas takýchto záchvatov sa malé dýchacie cesty v pľúcach náhle upchajú hlienom a inými sekrétmi. Ak nedôjde k ich vyčisteniu, zablokovanie môže viesť k uduseniu.
Pacienti s astmou, ktorí sú závislí od inhalátorov obsahujúcich steroidy, môžu mať steny pľúc pokryté týmto liekom/chemikáliou, čo môže po určitom čase spôsobiť ďalšie problémy s dýchaním/oddychom. Je to začarovaný kruh, ktorý je však potrebné prerušiť.
Jedným z prvých krokov, ako zabrániť ďalším astmatickým záchvatom, by malo byť zavedenie čistého stravovania ako životného štýlu.
Konzumácia/odšťavovanie veľkého množstva liečivého ovocia a zeleniny pomôže znížiť/odstrániť základný zápal dýchacích ciest, rozšíriť dýchacie cesty, zriediť hlieny v pľúcach a znížiť reakcie potravinových alergií, ktoré spúšťajú astmatické záchvaty.
PRÍZNAKY ASTMY
Hoci sa astma môže rozvinúť v ktoromkoľvek veku, zvyčajne sa začína v detstve, v prvých piatich rokoch života. U niektorých detí astma pretrváva až do dospelosti, u iných sa vyrieši.
Keď sa postihnutý dostane do kontaktu so spúšťacími látkami, dýchacie cesty sa zúžia a u postihnutého sa objavia ťažkosti s dýchaním sprevádzané sipotom. Nie všetky astmatické záchvaty vyvolávajú sipot.
Mierna astma u veľmi malých detí môže vyústiť len do kašľa. U starších detí môžu mať tendenciu kašľať len pri cvičení alebo pri vystavení studenému vzduchu.
Pri ťažkom záchvate je dýchanie viditeľne sťažené, pískanie je hlasnejšie, pretože postihnutý dýcha rýchlejšie a s väčším úsilím a lapá po dychu.
PRÍČINY ASTMY
Obštrukcia dýchacích ciest je často spôsobená abnormálnou citlivosťou na chemické látky, ktoré zapália dýchacie cesty, spôsobia ich opuch a stimulujú svalové bunky v stenách dýchacích ciest, aby sa sťahovali, aj keď by nemali.
Príčinou môže byť aj nepretržité užívanie steroidov. Existuje mnoho potenciálnych spúšťačov, ktoré spôsobujú tieto sťahy, ale väčšina chorých reaguje len na niektoré z nich. Medzi spúšťače patria vdychované alergény, ako sú pele, častice z roztočov alebo peria a zvieracia srsť.
Cigaretový dym, výpary alebo parfumy, studený vzduch, vírusové infekcie, emocionálne rozrušenie, môžu tiež vyvolať astmatické záchvaty.
NÁVRHY TÝKAJÚCE SA STRAVY/ŽIVOTNÉHO ŠTÝLU
Keď viete, čo spúšťa astmatický záchvat, môžete predchádzať vzplanutiam tým, že sa im vyhnete. K astmatickému záchvatu vyvolanému jedlom zvyčajne dochádza v priebehu niekoľkých minút alebo približne hodiny po konzumácii inkriminovanej potraviny.
Niektoré reakcie sa však môžu objaviť až po dni alebo dlhšie, čo vám sťažuje určiť vinníka.
Som presvedčený, že ak sa najprv vyhnete potravinám, ktoré môžu zhoršiť stav, a potom si udržíte zdravie na optimálnej úrovni, môžete si astmu udržať na uzde – možno dokonca natrvalo.
Začnite čítaním materiálov, ktoré vás učia o optimálnom zdraví; skúmaním tejto stránky, ktorá vás učí o liečivých potravinách, a ich dôsledným uplatňovaním. Zdravá strava a zmena životného štýlu vás posunú na dlhú cestu.
Niektoré z potravín, ktorým sa treba vyhnúť:
- Všetky živočíšne produkty, ako sú vajcia, kravské mlieko, mliečne výrobky, mäso (vrátane hovädzieho, bravčového, baranieho, kuracieho a rybieho).
- Nealkoholické nápoje kvôli škodlivým zložkám v nich obsiahnutým.
- Sodík a glutaman sodný.
- Strava s vysokým obsahom sodíka môže zvýšiť spastické zúženie priedušiek, ktoré spôsobuje histamín.
- Varenie na rastlinných olejoch, ako je kukuričný, svetlicový a slnečnicový olej. Tieto podporujú zápal a pôsobia proti účinkom protizápalových potravín, ktoré konzumujete.
- Alkohol v čistej forme môže skutočne do určitej miery pomôcť astmatickému zúženiu. ALKOHOL, ktorý pijeme, je zriedkavo čistý, skôr je zvyčajne prísadou v nápojoch, ako je pivo, víno alebo destiláty. Zvyšky chmeľu, sladu, hrozna, jačmeňa, siričitany vo vínach alebo kukurica, z ktorej bol alkohol vyrobený, môžu vadiť a vyvolať záchvat.
Potraviny, ktoré pomáhajú:
- Jedzte veľa ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov. Šťavy vám ľahko pomôžu dosiahnuť optimálne množstvo, ktoré je terapeutické.
- Rybí olej s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, napríklad losos, makrela, sardinky a tuniak.
- V prípade núdze sa zistilo, že pitie varenej kávy (nie však instantnej alebo spracovanej kávy), ktorá obsahuje kofeín, alebo čaju, ktorý obsahuje teobromín, je účinným prostriedkom na rozšírenie priedušiek. Tieto látky pomáhajú uvoľniť a otvoriť priedušky.
- Horúce, štipľavé potraviny, ktoré poskytujú okamžitú úľavu – chilli papričky, štipľavá horčica, cesnak a cibuľa. Tieto potraviny majú antiastmatické a protizápalové vlastnosti.
ODPORÚČANÉ LIEČIVÉ POTRAVINY NA PREVENCIU ASTMATICKÝCH ZÁCHVATOV
- Mrkva je jednou z najlepších potravín pri odvádzaní nadmerného množstva hlienu z tela. Pite mrkvovú šťavu len tak samotnú, alebo do nej pridajte niekoľko rebierok zeleru pre jej super čistiacu silu.
- Vysoký príjem betakaroténu a vitamínu C (s flavonoidmi) pomáha zvyšovať kapacitu pľúc a zmierňovať dýchacie problémy, ako aj chrániť vás pred poruchami dýchania, ako sú astma, bronchitída a emfyzém.
Strava s vysokým obsahom chlorofylu pomáha podporovať detoxikáciu pečene a hrubého čreva tým, že sa zbavuje toxínov, čím znižuje citlivosť na zápaly.
Červená repa a ananás majú veľmi silné protizápalové vlastnosti. Pravidelné pitie môže byť prospešné pre zníženie frekvencie záchvatov. Šťava z guavy, jahody, čučoriedky, brusnice a väčšina bobuľovín majú veľmi vysoký obsah antioxidantov.
Väčšina ľudí trpiacich astmou neznáša citrusové plody, preto sa im treba vyhýbať.
Niektoré navrhované kombinácie (meranie na jednu porciu): Môžete si urobiť šťavu
- 2 zelené jablká + 6 rebierok zeleru + zväzok špenátu + zväzok petržlenu + ¼ citróna
- ¼ ananásu + 1 fenikel + 8-10 listov kapusty + 3-4 reďkovky (štipľavé) + ½ citróna
- 1 uhorka + 2 stredne veľké červené repy + 3 paličky citrónovej trávy + ½ citróna
- ¼ ananásu + 1 uhorka + 2 papriky (žlté/červené) + ½ zväzku žeruchy + ½ citróna
- 2 šálky jahôd + 1 šálka brusníc + 1 granátové jablko
- 1 panák šťavy z pšeničnej trávy + stlačená citrónová šťava
Zdieľajte tento informatívny článok aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme.
Leave a Reply