Semená papáje nedávno upútali pozornosť ako potenciálne zdravé jedlo. Táto protizápalová potravina so silnou chuťou, ktorá je krížením medzi horčičnými semienkami a jemným korením, má rôzne zdravotné výhody.
Ovocie papáje má schopnosť predchádzať rakovine, znižovať srdcové choroby, znižovať hladinu cukru v krvi, zlepšovať trávenie atď.
Ako jesť semienka papáje na detoxikáciu pečene, obličiek a liečenie tráviaceho traktu
Počas jedenia plodov papáje má veľa ľudí tendenciu vyhadzovať semená bez toho, aby tušili, že ponúkajú aj množstvo výhod!
Zdravotné prínosy semien papáje
Zlepšuje zdravie tráviaceho traktu
Ovocie papáje je veľmi prospešné pre náš tráviaci systém. Má silné antibakteriálne a antiparazitné vlastnosti a dokáže účinne odstraňovať nebezpečné mikroorganizmy v črevnom trakte, čím udržuje zdravý tráviaci systém. Jesť 1 polievkovú lyžicu semienok papáje denne môže zabiť baktérie zodpovedné za otravu jedlom.
Zabraňuje rakovine
Semená papáje sú skvelým zdrojom flavonoidov a fenolových zlúčenín, ktoré sú známe svojou vysokou antioxidačnou silou a schopnosťou brániť rastu nádorových buniek. Semená papáje sú mimoriadne účinné v prípade rakoviny hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc.
Detoxikuje pečeň
Semená papáje sa už mnoho rokov používajú v tradičnej čínskej medicíne na odstránenie škodlivých toxínov a zlepšenie funkcie pečene. Je vedecky dokázané, že konzumácia 1 polievkovej lyžice semienok papáje denne môže účinne detoxikovať pečeň a je prospešná pre ľudí trpiacich cirhózou pečene.
Zmeny stravovania a životného štýlu sú však nanajvýš dôležité, aby bolo možné vidieť výrazné zlepšenia.
Detoxikuje obličky
Semená papáje majú silné liečivé vlastnosti, ktoré sú veľmi prospešné pri detoxikácii obličiek. Vďaka svojim silným protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam môžu chrániť obličky pred zápalmi spôsobenými toxínmi.
Znižuje zápal pri zápalových ochoreniach
Rovnako ako ovocie papáje, jej semená majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré dokážu liečiť zápaly v tele, ako je astma, dna, artritída a bolesti kĺbov. Papaín a chymopapaín sú dva hlavné enzýmy v semenách papáje, ktoré majú schopnosť znižovať zápal súvisiaci s týmito stavmi.
Znižuje vysoký krvný tlak
Podľa mnohých štúdií papája obsahuje karpaín, zlúčeninu, ktorá dokáže účinne znížiť systolický, diastolický a stredný arteriálny krvný tlak. To znamená, že semená papáje vykazujú sľubné zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia.
Prírodná antikoncepcia
Semená papáje sa v indickej kultúre používali ako forma prirodzenej antikoncepcie. Neodporúčajú sa tým, ktorí plánujú otehotnieť.
Ako jesť semená papáje
Existujú rôzne spôsoby konzumácie semien papáje. Môžete ho jesť spolu s ovocím alebo ho sušiť na slnku alebo použiť sušičku. Sušené ich môžete rozdrviť na prášok a pridať polievkovú lyžicu do šalátu, smoothies alebo polievok!
Koľko semien papáje jesť
Ako sme už povedali, semená papáje majú silné antibakteriálne vlastnosti. Odporúča sa začať jesť nie viac ako 1 polievkovú lyžicu denne. Môžu sa konzumovať surové a priamo z ovocia alebo pridávať do jedál.
Ak to váš žalúdok zvládne, môžete zjesť až 2 polievkové lyžice denne. Sú úplne bezpečné a nezaznamenáte žiadne vedľajšie účinky. Nemali by ste však užívať väčšie množstvá, pretože to môže viesť k niektorým reakciám.
Zdieľajte tento užitočný článok aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme :).
Leave a Reply