Či už ste prechladnutí, bolí vás v krku, alebo sa usilujete o chudnutie a prajete si spáliť nejaký ten prebytočný tuk, bude pre vás určite tento recept na naložený zázvor s medom a citrónom veľmi prínosný. Nakladanie zázvoru nie je pracné ani finančne náročné. Prečo teda nevyužiť povestné liečivé účinky zázvoru v našich domácnostiach? Ponúkam svoj osvedčený recept na nakladaný zázvor s medom a citrónom – prírodný liek na posilnenie imunity, na rad chorôb a chudnutie.
Čo je potrebné
- 2 väčšie citróny (najlepšie Bio)
- 1 koreň zázvoru – cca 10 cm dlhý
- med
Ako je možné, že je naložený zázvor taký všeliek? Zázvor totiž celkovo obsahuje stovky látok a niektoré z nich majú preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie – naložený zázvor v mede pomáha proti bolestiam hlavy, infekciám horných dýchacích ciest, nevoľnostiam, nadúvaniu, páleniu záhy alebo pri hnačkových ochoreniach. Kúsky čerstvého zázvoru je tiež možné rozžuť pri bolestiach v krku.
Zázvor rozpúšťa hlieny, má protizápalové účinky a má pozitívny vplyv na krvný obeh. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a v pečeni a zvyšuje produkciu žlče. Zázvor je účinný a zároveň veľkým pomocníkom pri potlačení rakoviny.
Ako v domácnosti využívať zázvor
Poďme si teda tento zázračný všeliek naložiť do medu a citrónu. Zázvor očistíme od kôry čo najšetrnejšie – snažíme sa tak zachovať čo najväčšie množstvo zdravých látok, ktorých je najviac práve pod kôrou. Citróny, pokiaľ nemáme priamo bio kvalitu, namočíme asi na 10 minút do vlažnej octovej vody (aby sme ich čo najlepšie mohli zbaviť pesticídov). Potom ich ešte pod tečúcou vodou (súčasné s trením v ruke) umyjeme. Ak máme bio citróny, sme už teraz krôčikom bližšie k zdraviu, bio citróny iba umyjeme a osušíme.
Teraz máme dve možnosti spracovania zázvoru a citrónu. Tá prvá je, nakrájať zázvor a citrón na tenké plátky (alebo malé rezančeky), nabrať do pohára a zaliať medom (výsledok bude vyzerať ako na úvodnom obrázku). Tá druhá je, ako zázvor aj citrón rozmixovať v robote. Pre tento recept som zvolila tento druhý variant. Jednak sa mi javí praktickejšie, a jednak záverečná konzumácia naloženého zázvoru je jednoduchšia a menej pálivejšia. Pár plátkov citróna si však necháme do pohára vcelku.
Do robota dáme očistený, na väčšie kusy nakrájaný zázvor a rozmixujeme ho na malé kúsky. Potom pridáme na hrubšie plátky nakrájané citróny a všetko rozmixujeme na zhruba rovnako veľké kúsky, rovnako ako zázvor. Pozri priloženú snímku z prípravy zázvoru nakladaného v mede.
Rozmixovanú zmes dáme do umytého pohára. Zázvorovú zmes v pohári obložíme dookola na plátky nakrájaným citrónom a zalejeme medom kúsok pod vrch pohára. Uzavretú fľaštičku dáme najlepšie do chladničky.
Naložený zázvor s medom a citrónom necháme v chladničke odležať 3 dni, potom ho môžeme konzumovať ako čaj (1 vrchovatú čajovú lyžičku zalejeme horúcou, nie však vriacou vodou), tak aj samotný (vrelo odporúčam pri bolestiach v krku), pretože je v robote nasekaný na malé kúsky, nemusíme mať obavu, že by nás jeho konzumácia, nijako popálila.
Pokiaľ plánujeme naložený zázvor konzumovať v čaji a nechceme, aby v ňom boli kúsky zázvoru, vložíme naložený zázvor do sitka na čaj alebo pripravíme čaj v špeciálnej kanvici, ktorá nám naložený zázvor prefiltruje
Zdieľajte aj s ostatnými :).
Leave a Reply