Poznáte tento koreň? Pozrite sa na veľmi praktické rady ako ho využiť a ako vám môže pomôcť…

Čierny koreň (alebo tiež hadí mord španielsky) patrí v našej krajine medzi takmer zabudnuté druhy zeleniny kvôli údajnej náročnosti na pestovanie. V dnešnej dobe však už čierny koreň zakúpite na internete, na farmárskych trhoch alebo si ho môžete predsa len skúsiť vypestovať na záhrade.

Táto zelenina je veľmi zdravá a má príjemnú sladkastú chuť. V našom článku sa dozviete, ako čierny koreň využiť v kuchyni aj pre Vaše zdravie.

Čierny koreň sa u nás predtým bežne pestoval. Vyžaduje hlboko prepracovanú, výživnú (neznáša však priame hnojenie) a dostatočne vlhkú pôdu. Rastlina je vytrvalá a mrazuvzdorná a žne sa priebežne po celú zimu aj na jar. Trochu ťažšie je dostať korene zo zeme.

Čierny koreň sa v kuchyni využíva surový aj tepelne spracovaný. V surovom stave ho treba najprv oškrabať (najlepšie v rukaviciach) ako mrkvu či inú zeleninu, umyť a následne namočiť do vody s octom či citrónom, aby nezhnedol.

Následne sa dá nastrúhať a použiť do šalátov, nátierok, pridať ho na chlieb s maslom, a pod.

Koreň na tepelnú úpravu stačí dôkladne umyť, asi 15 minút povariť, potom olúpať a použiť podľa potreby. Hodí sa na prípravu polievok, omáčok, najrôznejších pokrmov z dusenej zeleniny, ale poslúži aj ako príloha k mäsu, prípadne ho môžete obaliť v trojobale a osmažiť.

Vďaka obsahu vlákniny, vitamínov C, A, E, vitamínov skupiny B, horčíka, vápnika, draslíka, železa a ďalších cenných látok oplýva čierny koreň mnohými liečivými účinkami.

Je veľmi vhodný pre diabetikov, podporuje činnosť žliaz s vnútornou sekréciou a látkovú výmenu, pomáha pri reume, dne a nechutenstve, zlepšuje trávenie, urýchľuje hojenie rán, lieči kožné problémy a má upokojujúce účinky na nervový systém.

Na liečebné účely je najvhodnejšia pravidelná konzumácia čerstvých koreňov, pokiaľ to však nie je možné, je vhodné si koreň na jeseň nasušiť do zásoby a potom ho využiť na prípravu čaju.

Na 250 ml studenej vody použite 2 lyžičky sušeného koreňa, všetko priveďte do varu, pár minút povarte a potom ešte nechajte 10 minút vylúhovať. Odvar sa pije 3x denne.

Liečivé účinky majú aj listy, z ktorých sa pripravujú obklady proti reume, bolestiam svalov a kĺbov.

Zdieľajte tento informatívny článok aj ďalej :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*