Chutný, jablkový koláč s čokoládovou polevou: Budete sa oblizovať až za ušami!

Potrebujeme:
Na cesto:
  • 200 g kefíru
  • 200 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • vanilín
  • štipku soli
  • 1/2 lyžičky sódy
Na náplň:
  • 900 g jabĺk
  • 100 g hrozienok
  • 100 g orechov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžičku škorice
  • kôru z 1 citróna
Na polevu:
  • 4 PL kakaa
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 30 g masla

Postup:
  1. Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a zmiešame s preosiatu múkou. Miešame rukou, kým sa zložky nespoja a nevytvorí sa omrvinka. Do samostatnej misy si nalejeme kefír izbovej teploty, pridáme jedlú sódu, vanilín s cukrom podľa chuti a spolu so žĺtkami vypracujeme na kompaktnú hmotu. Potom kefírovú hmotu nalejeme k mrvenke a vypracujeme hladké cesto.
  2. To zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho do chladničky na 40 minút.
  3. Teraz si očistíme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle. Pridáme škoricu, citrónovú šťavu, aj kôru, hrozienka a orechy podľa chuti. Nakoniec ešte primiešame do plnky cukor.
  4. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 3 časti a každú vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Pomocou papiera na pečenie sa nám bude cesto ľahko prenášať na plech.
  5. Cesto položíme na plech tak, aby bol papier na pečenie hore a potom ho dáme dole. Cesto po okrajoch pritlačíme a navrstvíme časť náplne.
  6. Takto navrstvíme aj ďalší plát cesta s druhou častou plnky a navrchu priklopíme tretím plátom cesta.
    Okraje špachtľou zatlačíme.
  7. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C dozlatista asi 30 minút.
  8. Medzitým si pripravíme polevu tak, že zmiešame v hrnci všetky suroviny na polevu okrem masla a varíme na miernom ohni do zhustnutia.
  9. Nakoniec primiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom polejeme celý vrch koláč a necháme stuhnúť.
Hotovo, môžeme nakrájať a podávame.
Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páči, podeľte sa oň aj s ostatnými :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*