Vplyv vody, ktorá je skladovaná v medenom džbáne, na naše telo…

Vedecké zdôvodnenie výhod skladovania vody v medenej nádobe.

O skladovaní vody v medených a strieborných džbánoch pre jej čistenie sa zmieňujú už staré ajurvédske texty. O tomto procese skladovania je známe, že zabíja všetky mikroorganizmy, vrátane vírusov a baktérií. Dokonale sa teda hodí pre pitné účely. Tento názor zo staroveku podporujú výsledky nedávneho výskumu, uvádzajúceho, že keď podzemnú vodu so slabo alkalickou pH a kontaminovanú 500 kolóniu tvoriacimi jednotkami (KTJ) / ml baktérií uložili na 16 hodín do medených nádob pri izbovej teplote, všetky baktérie boli zabité.

Udáva sa zničenie baktérií spôsobujúcich hnačku, ako sú Vibrio cholerae, enteropatogénnych Escherichia coli, salmonelly. Účinná je tiež proti mnohým ďalším chorobám spôsobujúcim baktérie, ako sú Shigella flexneri a Salmonella Paratyphi.

Ako to funguje?

Keď sa voda na asi 16 hodín uskladní v medenej nádobe, meď sa vo veľmi malých množstvách vo vode rozpúšťa. Tento proces, známy vo vedeckom žargóne ako „oligodynamický efekt“, má vďaka svojim toxickým účinkom na živé bunky schopnosť ničiť celý rad plesní, húb, rias a škodlivých mikróbov. Obsah medi vo vode dosahujúci úroveň okolo 190 μg/l vyhovuje povoleným limitom stanoveným Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a dá sa teda stále bezpečne piť. Po 16 hodinách dôjde v medených nádobách k miernemu zvýšeniu pH vody zo 7,83 na 7,93, vďaka čomu sa jej chuť môže trochu zmeniť, no fyzikálno-chemické vlastnosti zostávajú nezmenené.

Skladovaná voda – ideálny zdroj medi

Meď je základná živina, ktorú naše telo potrebuje v množstve asi 1 mg denne. Ide síce o stopové množstvo, no musíme ju získať z potravy. Hoci existuje niekoľko potravín, ktoré meď obsahujú, ako napríklad celozrnná pšenica, strukoviny, zelená listová zelenina, med a podobne, najlepší spôsob na pokrytie našej potreby medi je piť vodu, uskladnenú cez noc v medenej nádobe. Dva litre vody dokážu pokryť 40% našej dennej potreby medi.

Ďalšie zdravotné prínosy pitia vody skladovanej v medenej nádobe

Voda skladovaná v medenom džbáne je pre naše zdravie a pohodu dobrá v mnohých ohľadoch.

Stimuluje mozog, prispieva k pevnosti kostí, pomáha pri trávení, reguluje telesný tuk, pôsobí ako antikarcinogén, reguluje funkciu štítnej žľazy, predchádza bolesti kĺbov, pomáha pri syntéze hemoglobínu, udržiava v tele acidobázickú rovnováhu, pomáha pri zlepšovaní plodnosti a pri počatí, zabraňuje bielym fľakom na pokožke, pomáha pri hojení vnútorných rán a vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam spomaľuje starnutie.

Aj keď doma medený džbán či nádobu nemáte, môžete začať medeným pohárom. Pomaly sa tak oboznámite s vlastnosťami pitnej vody z medených nádob.

Dôležitá poznámka

U citlivých jedincov sa môžu vyskytnúť niektoré nepriaznivé účinky, ako sú závrat, vracanie, bolesti hlavy a hnačka. V prípade takýchto nepriaznivých účinkov je lepšie sa užívaniu tejto vody vyhnúť. Majte prosím na pamäti, že dôležitá je aj kvalita skladovanej vody (či je kyslá alebo zásaditá). Okrem toho je dôležité poznamenať, že vnútro nádoby treba pred použitím pravidelne čistiť.

Pred uskladnením vody nezabudnite umyť medenú nádobu citrónom a soľou alebo tamarindom. Potom do nej nalejte vodu.

Tento článok je len informačný. Ak Vás zaujal, podeľte sa oň aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*