Ingrediencie
Piškóta:
- 60 g kryštálového cukru
- 6 bielkov
- 160 g práškového cukru
- 160 g mletých orechov
Krém
- 500 ml mlieka
- 160 g kryštálového cukru
- 6 žĺtkov
- 4 polievkové lyžice škrobu
- kôra z jedného citróna
- šťava z jedného citróna
- 250 ml 35% šľahačky
Čokoládová vrstva
- 60 g horkej čokolády
- 40 ml smotany
Postup
- Z bielkov vyšľahajte za postupného pridávania kryštálového cukru tuhý sneh. Mleté orechy zmiešajte s práškovým cukrom a opatrne vmiešajte do pripraveného snehu.
- Plech vyložte papierom na pečenie, vlejte orechovo-snehové cesto, vložte do rúry predhriatej na 175°C a pečte 25 až 30 minút podľa výkonu vašej rúry.
- Kým sa korpus upečie, pripravte si krém. Smotanu vyšľahajte dotuha a dajte chladiť do chladničky. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, mliekom a škrobom, pridajte jemne nastrúhanú citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte za stáleho miešania na miernom plameni, pokiaľ nie je zmes hladká a jemná. Nič nepokazíte vodným kúpeľom.
- Vypnite plameň, pridajte citrónovú šťavu a krém nechajte úplne vychladnúť. Potom vyšľahajte do peny a nakoniec pridajte vyhladenú šľahačku.
- Posledným bodom je čokoládová vrstva. Smotanu nalejte do vhodnej nádoby, zahrejte, pridajte nalámanú čokoládu a vymiešajte do hladka. Pokiaľ máte radi, môžete po vychladnutí pridať trochu rumu či koňaku.
- Upečený korpus rozrežte na dva pláty, omrvinky použite na ozdobu. Oba pláty potrite čokoládovou vrstvou a uložte na pol hodiny do chladu. Potom potrite jednu časť krémom, priklopte druhou časťou a navrstvite zvyšok krému. Povrch dezertu posypte korpusovými omrvinkami. Hotový koláč nechajte odpočívať cez noc v chladničke. Pred podávaním môžete podľa chuti pocukrovať.
Dobrú chuť!😋👌👩🍳
Leave a Reply