Famózna Marlenka: Bude sa vám rozpúšťať na jazyku!

Potrebné prísady:
Cesto:
  • 250g masla
  • 3 veľké lyžice medu
  • 3 vajcia
  • 300g cukru
  • 400g hladkej múky
  • 1 lyžica sódy
  • 100ml mlieka
Krém:
  • 500ml mlieka
  • 6 lyžíc detskej krupičky
  • 2 lyžice cukru
  • 200g masla
  • plechovka obyčajného Salka
Na dozdobenie:
  • rum
  • 100g mletých orechov 

Postup prípravy:

Manžel si ho praje ako narodeninovú tortu už viac ako 10 rokov.

  1. Nad parou rozpustíme maslo, med a cukor. Primiešame múku so sódou a nakoniec mlieko. Miešame a chvíľu ešte zahrievame. Nakoniec pridáme celé vajcia a dôkladne premiešame. Vznikne nám tekuté cesto. To rozdelíme na cca 6 častí. Jednotlivé časti rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Snažte sa urobiť čo najtenšie cesto. Keď to budete robiť prvýkrát, tak vám to môže ísť horšie (potom sa netrápte a urobte silnejšie pláty cesta). Môžem vám len poradiť, nech robíte jeden plech po druhom a ostatné cesto nechajte v hrnci nad parou, aby veľmi nevychladlo.
  2. Pláty cesta pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 ° C cca 7 minút. Z vychladnutých plátov cesta orežeme okraje. Tie rozdrobíme, zmiešame s mletými orechmi a odložíme bokom.
  3. Pripravíme si krém: Z mlieka, cukru a krupice uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše zašľaháme maslo a nakoniec pridáme Salko (obyčajné).
  4. Potom si vezmeme jeden plát cesta a pokvapkáme ho rumom. Potrieme krémom, priklopíme ďalším plátom, zľahka pritlačíme a opäť pokvapkáme rumom a potrieme krémom… končíme krémom. Na poslednú vrstvu krému dáme husto rozdrvené odkrojky s orechmi. Celú tortu môžeme pre parádu poprskať čokoládou ale nemusíte.
  5. Zabalíme aj s plechom do potravinárskej fólie a necháme 2-3 dni odležať. Dá sa jesť pokojne hneď, ale odležaný je lepší. Odležaný medovník je mäkučký, rozpúšťa sa na jazyku – no jednoducho fantastický.
Prajeme vám dobrú chuť!👩‍🍳👌

Autorka receptu: Radka B.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*