Potraviny, ktoré pomôžu, ak trpíte chudokrvnosťou…

Anémia samotná nie je choroba. Ak si nie ste istí, či ňou trpíte, najlepším spôsobom, ako si to overíte, je ísť k svojmu lekárovi a nechať sa vyšetriť. Dôvodom je skutočnosť, že môže byť základným príznakom nejakého začínajúceho ochorenia alebo signálom určitého zdravotného problému. Existuje niekoľko typov anémie (chudokrvnosti), ktoré sú spôsobené nesprávnym fungovaním vášho tela, ako sú napríklad sideroblastická anémia, hemolytická anémia a kosáčikovitá anémia.

Tieto typy anémie však nemôžu byť liečené prírodne, ale vyžadujú si správnu diagnostiku a profesionálnu starostlivosť. Ak trpíte anémiou z nedostatku výživných látok, vášmu telu chýbajú látky, ako sú kyselina listová, vitamín B12 a železo. Tieto výživné a minerálne látky potrebujete pre tvorbu červených krviniek a transport kyslíka do tela prostredníctvom hemoglobínu. Ak vaše telo nevie získať prístup ku kyslíku, výsledkom môžu byť zdravotné problémy.

Príznaky chudokrvnosti
Medzi najčastejšie príznaky chudokrvnosti patria:
  • bolesti v hrudi
  • bolesti hlavy
  • jednotvárna pleť
  • pomalé hojenie rán
  • slabosť a únava
  • predčasné vrásky
  • bledá pokožka a zvädnuté oči
  • slabá pamäť
  • nevoľnosť
  • lámavé nechty
  • nezdravá ústna dutina,
  • bolesť hrdla
  • zimomravosť
  • dýchavičnosť
  • nedostatok energie na plnenie jednoduchých úloh
  • pískanie v ušiach
  • búšenie srdca
  • vypadávanie vlasov a iné
Príčiny vzniku anémie
Medzi bežné príčiny vzniku anémie patria:
  • nízke hladiny Erytropoetínu (EPO) – hormónu, ktorý produkujú obličky v dôsledku ich zlyhávania
  • nedostatok železa v dôsledku nadmernej straty krvi počas menštruácie
  • niektoré zdravotné problémy
  • nesprávna strava
  • leukémia
  • reumatická artritída
  • kostná dreň

Anémia môže byť tiež spôsobená zranením alebo nesprávnym chirurgickým zákrokom.

Potraviny pomáhajúce pri anémii

Pri liečbe chudokrvnosti sa musíte sústrediť na nedostatok výživných látok, ktorý ju spôsobuje. Dodaním chýbajúcich nevyhnutných výživných látok vášmu telu si znížite príznaky anémie. Nižšie uvádzame zoznam prírodných domácich prostriedkov a tipov pre liečbu anémie.

Tieto prostriedky sú cenovo efektívne a bezpečné, môžu zaručiť dlhotrvajúce výsledky a predchádzať opakovanému vzniku anémie.

Špenát

Táto listová zelenina je bohatá na vitamíny E, A, C a B9. Obsahuje tiež minerálne látky, ako sú železo a vápnik. Konzumácia polovice šálky špenátu denne môže vyliečiť vašu anémiu. Vaše telo tým príjme 3,2 mg železa a kyselinu šťaveľovú, ktorá ovplyvňuje schopnosť tela vstrebávať železo. Pripravte si špenát uvarením jeho listov po dobu 2 až 3 minút, aby sa v nich znížila hladina kyseliny šťaveľovej.

Jablká

Jablká obsahujú železo a ďalšie zložky, ktoré zvyšujú množstvo červených krviniek v krvi. Ak k jablkám pridáte červenú repu, zvýšite ich účinok. Obsahujú vlákninu, draslík a kyselinu listovú, ktoré liečia anémiu. Červenú repu a jablká ošúpte a pripravte si ich na pare. Alebo rozmixujte ošúpanú červenú repu s jablkovým džúsom a vypite.

Petržlen

Petržlen je úžasným zdrojom železa a kyseliny listovej. Jedna polievková lyžica sušeného petržlenu obsahuje asi 5,5 mg železa. Toto malé množstvo vám dodá dennú hodnotu železa, ktoré vaše telo potrebuje. Petržlen je bohatý na vitamín C. Môže tak bojovať s niektorými príznakmi anémie. Môžete konzumovať jednu polievkovú lyžicu nasekaného petržlenu alebo uvariť polovicu šálky petržlenu pre dodanie potrebného množstva železa.

Sezamové semienka

Čierne sezamové semienka obsahujú vysoké množstvo železa. Konzumujte jednu polievkovú lyžicu semienok zmiešanú v šálke vody a nechajte ich na noc odležať. Ráno ich sceďte a rozdrvte. Pridajte k nim polievkovú lyžicu medu a vytvorte si z nich pastu, ktorú konzumujte 2 krát denne.

Datle

100 g datlí obsahuje asi 0,90 mg železa. Ak ich budete jesť v pravidelných dávkach, zvýšite si hladinu hemoglobínu a pomôžete si pri liečbe anémie. Datle sú tiež bohaté na minerálne látky, ako sú vápnik, meď, horčík a mangán. Tieto minerálne látky pomáhajú zvýšiť tvorbu červených krviniek v krvi.

Hrozienka

Hrozienka sú výborným zdrojom výživných a minerálnych látok, ako sú vápnik, sodík, vláknina, bielkoviny a, samozrejme, železo. 100 g hrozienok vám poskytne asi 1,88 mg železa. Hrozienka sa používali ako starý liek proti anémii. Môžete ich konzumovať priamo, alebo namočené cez noc vo vode, aby ste si z nich ráno pripravili smoothie alebo džús.

Spirulina

Hádam najkomplexnejším a najúčinnejším prípravkom proti anémii a únave je superpotravina s názvom spirulina. O jej vynikajúcich výsledkoch pri liečbe anémie sme už písali v samostatnom článku TU.

Záver

Konzumácia všetkých spomenutých potravín bohatých na železo vám môže zlepšiť hladiny hemoglobínu v krvi, ale existujú aj jednoduché techniky,  ktoré vám môžu pomôcť vyliečiť chudokrvnosť. Varenie v železnom hrnci v jedle zanechá väčšinu výživných látok, takže ideálna je príprava jedla varením. Opaľovanie vám môže pomôcť zvýšiť hladinu červených krviniek v tele. Studená sprcha alebo kúpeľ dvakrát denne vám pomôže zlepšiť cirkuláciu krvi a zvýšiť množstvo červených krviniek v organizme.

Zdieľajte aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*