Budeme potrebovať:
- 750 g polohrubej múky
- 1 a 1/2 palmarinu (250 g + 125 g)
- 1 a 1/2 balenia vanilkového cukru
- 1 a 1/2 PL práškového cukru
- 3 žĺtka
- 3 g čerstvého droždia
- troška mlieka na rozrobenie kvásku
Na prípravu orechovej náplne budeme potrebovať:
- 320 g pomletých vlašských orechov
- 250 g práškového cukru
- olej na poliatie pomletých orechov
- marmeláda
Na prípravu polevy budeme potrebovať:
- čokolády (2x hnedá 74 %, 1x biela)
- 150 g stuženého tuku (najlepšie cera)
POSTUP:
- Najskôr si zmiešame orechy, práškový cukor (ja som nemala dostatok práškového cukru, preto som pridala aj kr. cukor). Dobre premiešame, aby sme nemali hrudky z cukru. Touto plnkou, budeme posypovať jednotlivé pláty.
- Môžeme sa pustiť do prípravy cesta. V troške mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie. Mlieko musí byť teplé, aby nám kvások vykysol. Po vykysnutí kvásku pridávame do pripravených surovín – múka, palmarin, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtka.
- Spolu tieto ingrediencie poriadne miesime, môžeme aj mixérom, no rukou to je oveľa rýchlejšie a precíznejšie.
- Miesime dovtedy, kým nevznikne krásna guľka, s ktorou sa dá pracovať.
- Cesto si rozdelíme na 5 častí.
- Rozvalkou na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme plát do požadovaného tvaru pekáča. V prípade, ak sa Vám cesto trhá, treba priliať troška mlieka a znova prepracovať – cesto bude vláčnejšie a nebude sa trhať.
- Ja som piekla na plechu o rozmere 30 x 25. Cesto si môžeme pekne orezať do obdĺžnika alebo nemusíme a orežeme ho až po upečení.
Plech si vystelieme papierom na pečenie. - Vyvaľkaný plát cesta opatrne pomocou rozvalky presunieme na plech.
- Cesto natrieme džemom, nemusíme sa báť, ak dáme viac džemu, koláčik bude po upečení vláčnejší a následne si posypeme orechovou zmesou, ktorú sme si pripravili na začiatku.
- Jemne lyžičkou polejeme olejom – len ako keby pokvapkáme.
- Postup opakujeme toľko krát, koľko máme vrstiev cesta, až kým prídeme po posledný plát, ktorý poprepichujeme vidličkou. Vidličku potlačíme až tak, aby sme prepichli aj spodný plát cesta.
- Takto navrstvený surový koláč dáme piecť do rúry, približne na 180 stupňov cca 25-30 minút.
- Kým sa nám pečie koláčik, pripravíme si čokoládu na poliatie. Ja som robila čierny podklad a pofrkala som to bielou čokoládou. Do misky si nalámeme čokoládu a pridáme stužený tuk.
- Vodu v hrnci si dáme zvariť. Odstavíme ju a na to položíme misku s čokoládou a tukom.
- Necháme voľne rozpustiť.
- Troška prechladnutou čokoládou olejeme celý koláč a môžeme si ho ozdobiť aj bielou pofrkanou čokoládou.
- Narežeme na rezy a podávame ku kávičke.
Leave a Reply