Japonský makový koláč: Recept z maminho zošita!

INGREDIENCIE
  • 500 g maku (napr. mletého)
  • 1 liter mlieka
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 7 vajec
  • 400 g práškového cukru
  • 5 lyžíc krupice
  • 600 g jabĺk
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • cca 200 g sušeného ovocia (napr. 50 g marhúľ, sliviek, hrozienok a iné)
  • 1 polievková lyžica medu
  • pár kvapiek mandľovej arómy
POLEVA
  • 1/4 šálky (60 ml) 18% smotany
  • 1 lyžica masla
  • 1 tabuľka čokolády
  • orechy a sušené ovocie, napríklad mandľové lupienky, pomarančová kôra

PRÍPRAVA
  • Ak máte suchý pomletý mak – dajte ho do veľkého hrnca, pridajte mlieko, prikryte a za častého miešania varte na miernom ohni asi 25 – 30 minút (nakoniec pomletý mak pohltí všetko mlieko a nabobtná).
  • Ak máte suchý, nemletý mak – varte v mlieku asi 1 hodinu. Potom sceďte a premelte cez kuchynský robot (dvakrát pomocou najmenšieho sitka).
  1. Vyberte maslo z chladničky, nakrájajte a zohrejte. Oddeľte žĺtky od bielkov a tiež ich nechajte zohriať na izbovú teplotu.
  2. Maslo dobre vyšľaháme s práškovým cukrom, kým nebude nadýchané (asi 8 minút pri vysokej rýchlosti).
  3. Potom za stáleho šľahania pridávame po jednom žĺtku, pričom medzi žĺtkami stále trpezlivo šľaháme (aj pri vysokej rýchlosti).
  4. Teraz pridajte 1 polievkovú lyžicu maku, striedavo s krupicou a miešajte trochu kratšie a pri nižších otáčkach.
  5. Pridáme jablká – ošúpané a nastrúhané, ďalej prášok do pečiva, nadrobno nakrájané sušené ovocie, med a arómu. Všetko dôkladne premiešame.
  6. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli dokonale tuhú penu. Potom ich pridajte k makovej hmote (v 3 dávkach, zakaždým jemne premiešajte vareškou) a spojte.
  7. Pripravte si veľkú obdĺžnikovú formu, nie menej ako 25 cm x 40 cm s papierom na pečenie. Vložíme do nej cesto, zarovnáme povrch a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov C. Pečieme asi 50 – 55 minút.
  8. Vyberieme, vychladíme, potrieme polevou: v hrnci privedieme smotanu do varu, odstavíme z ohňa, pridáme maslo a čokoládu nalámanú na kocky. Miešajte, kým sa nerozpustí.
  9. Cesto prekrojíme a ozdobíme sušeným ovocím a orechmi.

TIPY
Koláč si môžete upiecť vopred, po upečení vydrží čerstvý aj niekoľko dní.
Pomarančovú kôru (vyprážanú, kandizovanú) si môžete kúpiť hotovú alebo si ju môžete pripraviť sami z pomaranča.

DOBRÚ CHUŤ!👌👌👩‍🍳

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*