Prísady:
- 130 g pšeničnej polohr. múky
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 120 g masla
- 55 g tmavej čokolády, nasekanej
- 60 g kakaa
- 2 veľké vajcia
- 185 g jemného cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky kyslej smotany 18%
Ingrediencie na malinovú penu:
- 650 g malín, čerstvých alebo mrazených
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1 balíček malinového želé (na 500 ml vody)
- 470 ml smotany 36%, chladená
- 200 g malín, čerstvých alebo mrazených – navyše ako prídavok do peny
Čokoládová poleva:
- 30 ml hustej smotany 36%
- 30 g tmavej alebo mliečnej čokolády, nasekanej
Postup
- CESTO: Pšeničná múka, sóda bikarbóna, prášok – premiešame a preosejeme, odložíme bokom.
- Maslo dáme do hrnca a roztopíme. Odstavíme zo sporáka, pridáme nasekanú čokoládu, necháme roztopiť a na záver premiešame. Pridáme preosiate kakao a premiešame kuchynskou metličkou. Odložíme nabok mierne vychladnúť.
- Vajcia (bez rozdelenia na bielky a žĺtky) a cukor vyšľaháme mixérom na svetlé a nadýchané. Pridajte vanilkový extrakt, šľahajte ďalej. Pridáme čokoládovú hmotu a dôkladne prešľaháme (rovnakým koncom mixéra). Pridajte kyslú smotanu striedavo so suchými prísadami a miešajte vareškou, kým sa prísady nespoja.
- Vezmeme si vysokú obdĺžnikovú formu s rozmermi 23 x 35 cm s papierom na pečenie. Cesto nalejeme do formy a vyrovnáme.
- Pečieme pri 170°C, bez horúceho vzduchu, cca 25 minút. Vyberte ho a odložte, kým úplne nevychladne.
- MALINOVÁ PENA: Maliny (predtým mrazené nerozmrazujte) a cukor dáme do hrnca. Zahrejte a priveďte do varu, kým sa cukor nerozpustí a preceďte cez sitko, zbavte sa semienok – nebudú potrebné. Malinové pyré dáme späť na horák a privedieme do varu, odstavíme zo sporáka. Pridajte želé v prášku a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Odložíme nabok vychladnúť pri izbovej teplote.
- Do misky dáme vychladnutú hustú smotanu a vyšľaháme. Pridáme malinové pyré. Jemne, ale dôkladne premiešajte. Pridajte 200 g malín navyše a jemne premiešajte. Na vychladnutý čokoládový koláč nalejeme vrstvu malinovej peny. Odložte na niekoľko hodín do chladničky na koncentráciu. Pred podávaním ozdobíme čokoládovou polevou a malinami.
- ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: Obe ingrediencie dáme do malého hrnca na minimálny horák, mierne zahrievame, kým sa čokoláda nerozpustí. Miešajte do hladkej čokoládovej omáčky. Nechajte mierne vychladnúť. Vložte ju do jednorazového cukrárskeho vrecka, odrežte roh a ozdobte koláč.
Malinovo-čokoládová kocka by mala byť skladovaná v chladničke.
Prajeme dobrú chuť! 😋🤩👌
Leave a Reply