Dokonalý slivkový koláč s vanilkovo-rumovým krémom: Určite si pochutnáte!

Suroviny
Cesto:
  • 7 ks vajce
  • 160 g múka hladká
  • 160 g cukor práškový
  • 100 ml olej
  • 1/2 bal. prášok kypriaci do pečiva
  • 1 PL kakao
Krém:
  • 400 ml mlieko
  • 1 bal. puding vanilkový
  • 40 g cukor kryštálový
  • 1 bal. cukor s rumovou arómou
  • 250 g maslo
Okrem toho:
  • (na vymastenie plechu) maslo
  • (na posypanie plechu) strúhanka
  • 1 balenie cukor škoricový
  • 800 g  slivky
  • lekvár slivkový
  • na posypanie (alebo Granko), čokoláda

Postup
  1. Plech o veľkosti 36×27 cm vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom (komu sa nechce mastiť ruky tak s roztopeným) a posypeme jemne strúhankou.
  2. Slivky umyjeme, prepolíme, zbavíme kôstky a poukladáme tesne vedľa seba na strúhanku reznou stranou dole. Posypeme škoricovým cukrom.
  3. Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov a 80 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s 80 g cukru do peny, prilejeme olej a postupne ručne primiešame múku s kypriacim práškom a sneh z bielkov. Asi 2/3 cesta nalejeme na pripravené slivky. Do zvyšného cesta primiešame 1 PL kakaa a nalejeme na biele cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry (40 minút na 170 °C).
  4. Krém: Z mlieka (u mňa to bolo Alpro kokosové, kvôli alergii na BKM a miesto masla som použila Promiena z Lidla, keďže ta je úplne bezmliečna), pudingového prášku a cukru uvaríme puding. Po uvarení ho necháme cca 10 minút vychladnúť (premiešavame, aby sa nespravila šupka/kožka).
  5. Potom ručne primiešavame po kúskoch maslo. Viem, že zvyčajne sa vyšľahá maslo do peny a pridáva sa doň po lyžiciach vychladnutý puding, ale mne sa takto vždy ten krém zrazil (hoc som dodržiavala správny postup) a tak som googlila a našla tento postup a krém bol úžasný, hladký a nadýchaný.
  6. Upečený koláč preklopíme z plechu slivkami nahor, ja som ho preložila na druhý plech rovnakých rozmerov a stiahneme papier. Potrieme lekvárom, navrstvíme krém a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo Grankom či čokoládovou ryžou.
Koláč sa dá ľahko a pekne nakrájať. Dobrú chuť. 😋😊👌

Zdroj:petullka

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*