A ak si chcete pripraviť bezlepkové halušky, nie je nič jednoduchšie ako nahradiť hrubú múku tou vhodnou pre celiakov. Vyskúšala som aj tento variant a musím povedať, že chuťovo rozdiel prakticky nespoznáte.
SUROVINY (4 PORCIE)
- zemiaky 1 kg
- hrubá múka (príp. bezlepková) 300 g
- bryndza 250 g
- kvalitná údená slanina 100 g
- soľ
- pažítka na ozdobu (voliteľné)
POSTUP
- Ošúpané zemiaky nastrúhajte najemno, pridajte múkou a zamiešajte. Správnu konzistenciu cesta spoznáte tak, že sa cesto ľahko odlepuje od misky.
- Na panvici vyškvarte slaninu nakrájanú na kocky.
- Vodu vo veľkom hrnci priveďte do varu a pridajte trochu soli. Cesto postupne cez sitko, ktoré je určené na prípravu halušiek, prepasírujte drevenou vareškou do vriacej vody. Snažte sa robiť čo najmenšie nočky, varením ľahko nadobudnú veľkosť.
- Uvarené halušky spoznáte tak, že vyplávajú na povrch. Potom ich dierovanou naberačkou vyberte.
- Hotové halušky dajte do veľkej misy a premiešajte ich s bryndzou. Pri servírovaní ich ľahko omastite, pridajte vyškvarenú slaninu a ak chcete, ozdobte aj pažítkou.
TIP: Pre zvýraznenie chuti môžete primiešať aj pochúťkovú kyslú smotanu.
Zdieľajte toto výborné slovenské jedlo aj so svojimi priateľmi :).
Leave a Reply