Jeho výživové vlastnosti sú dobre známe a rodičia majú plné právo snažiť sa naučiť svoje deti milovať ho už od útleho veku. A ak si väčšina rodičov myslí, že táto zelenina len zlepšuje zdravie svalov, potom by bolo múdre prečítať si nasledujúce riadky, aby pochopili, ako veľmi ju podceňujú.
Hovoríme o špenáte, ktorý chráni naše telo pred najzávažnejšími chorobami, ako sú cukrovka, rakovina, astma a hypertenzia.
Pozrite sa na jedinečné prospešné vlastnosti špenátu pre naše telo:
-
Znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky
Špenát obsahuje antioxidant známy ako kyselina alfa-lipoová, ktorý preukázateľne znižuje hladinu glukózy, zvyšuje citlivosť organizmu na inzulín a zabraňuje príznakom stresu u diabetikov. Výskum kyseliny alfa-lipoovej tiež ukázal, že znižuje periférnu neuropatiu a/alebo autonómnu neuropatiu u ľudí s cukrovkou.
-
Bojuje proti rakovine
Špenát a iná zelená zelenina obsahujú chlorofyl, ktorý preukázateľne zabraňuje karcinogénnemu účinku heterocyklických amínov vznikajúcich pri grilovaní potravín (mäsa, zeleniny) pri veľmi vysokých teplotách.
-
Zabraňuje astme
Riziko vzniku astmy sa znižuje u ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo určitých živín. Jednou z týchto živín je betakarotén, ktorého je špenát vynikajúcim zdrojom. Bohatým zdrojom betakaroténu sú aj marhule, brokolica, melón, tekvica a mrkva.
-
Znižuje krvný tlak
Vďaka vysokému obsahu draslíka sa špenát odporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom, pretože pôsobí proti účinkom sodíka v tele. Nízky/nedostatočný príjem draslíka môže byť rovnako dôležitým rizikovým faktorom vysokého krvného tlaku ako vysoký príjem sodíka.
-
Prispieva k zdraviu kostí
Nízky príjem vitamínu K sa spája so zvýšeným rizikom zlomenín kostí. Dostatočný príjem vitamínu K je dôležitý pre dobré zdravie kostí, pretože pôsobí ako “modifikátor” kostných bielkovín, zlepšuje vstrebávanie vápnika a môže znížiť vylučovanie vápnika močom z tela.
Leave a Reply