Náš svet je dnes plný mnohých toxínov, ktoré preťažujú funkciu našej pečene. Každý deň sa v potravinách, vzduchu, vode a výrobkoch osobnej a domácej hygieny nachádzajú toxíny, ktoré zaťažujú tento orgán a znižujú našu schopnosť správne detoxikovať.
Aby ste tieto účinky zvrátili a optimalizovali funkciu pečene, majte na pamäti nasledujúce 4 faktory.
Formovanie zdravých stravovacích návykov
Ak chcete bezpečne začať s detoxikáciou pečene, nemusíte si kupovať silný bylinný detoxikačný prípravok. Namiesto toho je lepšie zamerať sa najprv na správne stravovacie návyky.
Je potrebné, aby si váš tráviaci systém oddýchol a jedol menšie a ľahšie jedlá bohaté na ľahko stráviteľné živiny a prestal jesť, keď sa cítite približne na 80 % sýty. Dobrým riešením sú ovocné nápoje s nízkym obsahom cukru, šťavy, šaláty, polievky a fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta a kokosový kefír. Dávajte prednosť surovým potravinám s malým množstvom cukru, aby si pečeň oddýchla a získala potrebné enzýmy na správnu detoxikáciu.
Odstráňte zo svojho jedálnička potraviny, výrobky a každodenné návyky, ktoré poškodzujú pečeň.
Je užitočné vylúčiť alebo sa z veľkej časti vyhnúť potravinám a návykom, ktoré spomaľujú alebo ohrozujú funkciu pečene. Patrí sem konzumácia tukov zo živočíšneho mäsa, masla, mliečnych výrobkov a rastlinných olejov. Výrobky zo spracovanej múky, cukor, alkohol a kofeín oslabujú pečeň najmä z dôvodu zaťaženia tráviaceho systému a prebytku potrebného cukru a škrobu. Vyhýbajte sa tiež potravinám s geneticky modifikovanými organizmami.
Snažte sa tiež vyhnúť chemickým látkam v potravinách tým, že si budete lepšie vyberať a správne filtrovať vodu a vzduch. Venujte pozornosť výrobkom osobnej starostlivosti a výrobkom pre domácnosť, ktoré obsahujú neznáme zložky, a nahraďte ich prírodnými produktmi.
Nakoniec majte na pamäti, že lieky sú obzvlášť škodlivé pre pečeň a ohrozujú jej funkciu. K jeho oslabeniu prispieva aj nedostatok spánku a negatívne myšlienky, preto musíte zlepšiť svoje spánkové návyky a myslenie.
Konzumujte detoxikačné potraviny a bylinky
Na ďalšie zvýšenie detoxikácie pečene konzumujte potraviny a bylinky, ako sú:
– brokolica
– Kapusta
– červená repa
– cibuľa
– vlašské orechy
– avokádo
– jablká
– grapefruit
– zelená listová zelenina
– kyslá kapusta
– kefír
Bylinky známe svojím čistiacim účinkom na pečeň sú tieto:
– bodliak
– púpava
– koreň lopúcha
– koreň artičoku, koreň artičoku
– kurkuma
Pravidelná konzumácia týchto potravín a bylín pomôže stimulovať a detoxikovať pečeň, aby bola opäť zdravá a pomaly odstraňovala toxíny.
Zlepšenie trávenia
Žalúdočno-črevný systém je prvou obrannou líniou pri prenikaní toxínov do tela. Ak sa to stane problematickým, patogény sa rozrastú do takej miery, že môžu preniknúť cez črevnú membránu a dostať sa do krvného obehu.
Ak sa tráviaci systém naplní toxínmi, čoskoro sa to isté stane aj v ostatných častiach tela. Ak sa toxíny naďalej hromadia, pečeň je ďalej zaťažovaná pri snahe o ich elimináciu tým, že ich filtruje a zneškodňuje, aby sa potom mohli vylúčiť močom a stolicou. Preto je nevyhnutné zlepšiť trávenie, aby nedochádzalo k nadmernému hromadeniu toxínov v pečeni, ktoré by ju vážne ohrozovalo.
Leave a Reply