Potrebné ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 140 g cukru
- 1/4 l mlieka
- 30 g droždia (stačí 3/4 kocky)
- 2 vajcia (jedno na potretie)
- 120 g Hera
- hrsť hrozienok vopred namočených v rume
- čajovú lyžičku soli
- nasekané mandle
- štipka muškátového kvetu
- čajová lyžička citrónovej arómy Dr.Oetker – alebo nastrúhaná citrónová kôra
Postup prípravy:
- Pripravte klasické kysnuté cesto. Z cukru, droždia a trochy mlieka nechajte vykysnúť kvások / v hrnčeku rozmiešajte droždie a cukor do tekutiny, pridajte trochu teplého mlieka a nechajte v teple vykysnúť, stačí chvíľka, uvidíte, ako vykysne.
- Do múky zapracujte 1 vajce, vlažné mlieko, zvyšok cukru, rozpustenú Heru a trochu rumu. Pridáme citrónovú arómu, štipku muškátového orieška, soľ a nakoniec hrozienka, ktoré sme namočili do rumu.
- Cesto hnetieme, kým sa nelepí na steny, a ak je cesto riedke, pridáme múku, ak je tuhé, pridáme mlieko. Keď je cesto tuhé pri miesení, aj výsledok bude tuhý, preto si na to dajte pozor, musí byť tak akurát, keď doň pichnete, aby ste ho vyskúšali, musí sa pekne spojiť. Keď je cesto vypracované, nechajte ho vykysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí, potom na 4, 3 a 2 časti. Zo všetkých vytvorte dlhé zvitky a postupne ich prepleťte. Najprv 4, potom 3 a nakoniec 2 časti. Roládu potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí.
- Pečte asi 45 minút, ja pečiem v rúre pri teplote 150 – 160 °C. Je to rodinný recept, nepoznám lepšie kysnuté cesto, má neopísateľne lahodnú chuť, ktorú som nikde inde nejedla. Určite to vyskúšajte!
Dobrú chuť! 😊👌 Zdieľajte aj so svojou rodinou a priateľmi. Určite sa potešia. 🙂
Autorka receptu: Alena M.
Leave a Reply