Bezlepkové guľky z mletého mäsa s paradajkovou omáčkou: Výborný obed pre všetkých!

Nakoniec zistíte, že strúhanka je v takýchto prípadoch úplne zbytočná.

Dnes pre vás máme jednoduchý recept na bezlepkové guľky. Je to preto, že v nich nie je strúhanka ako spojivo. Navyše ryža je ich priamou súčasťou, takže nemusíte robiť ani prílohu.


Zloženie:

  • 800 g mleté mäso (zmes bravčového a hovädzieho mäsa)
  • 300 g ryža
  • 200 ml kyslá smotana
  • 50 ml koncentrované paradajkové pyré
  • 2 ks vajcia
  • 1 ks cibuľa
  • voda
  • olivový olej
  • soľ, korenie a iné korenie podľa chuti (dobré je oregano alebo bazalka)

Postup:

  1. Ryžu opláchnite a potom ju nechajte hodinu alebo dve marinovať v osolenej vode podobne ako strukoviny. Potom ju nechajte minútu alebo dve odkvapkať. Mleté mäso osolíme a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Rozklepnite obe vajcia, jemne ich osoľte a rozšľahajte vidličkou. Potom ich vmiešajte do mäsovej zmesi. Vďaka vajíčkam budú guľky držať pohromade aj bez strúhanky. Nakoniec mäsovú zmes opeprite, prípadne pridajte ďalšie korenie podľa chuti.
  3. Z mäsovej zmesi vytvorte guľôčky veľké asi ako loptička na stolný tenis. Na panvici zmiešajte olivový olej a kyslú smotanu a zmes zohrejte. Do horúcej zmesi vložte mäsové guľky, potom ich zalejte pohárom alebo dvoma vody (podľa veľkosti panvice) a nechajte dusiť. Guľky by mali byť takmer úplne ponorené v smotanovej omáčke. Ak nie sú, budete ich musieť pravidelne otáčať.
  4. Guľky varte na stredne silnom plameni približne pol hodiny. Asi po dvadsiatich minútach vmiešajte do omáčky paradajkový pretlak, možno bude potrebné pridať ešte trochu vody. Zdravé bezlepkové guľky môžete podávať len tak, pretože ryža je v nich už obsiahnutá. Ak k nim pripravíte ľahký šalát, nič nepokazíte.

Prajeme dobrú chuť!😋👌 A ak sa Vám recept páči, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi a rodinou. Určite sa potešia :).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*