Prísady:
- 7 vajec
- 2/3 šálky kakaa
- 2/3 šálky pšeničnej polohr.múky
- 1 pohár cukru
KRÉM
- 1 liter 36% smotany (veľmi studenej)
- 1/3 šálky práškového cukru
- 2 stužovače šľahačky
- 260 g slivkového džemu alebo marmelády z viacerých druhov ovocia
- na namáčanie, napr. čierny čaj + limetková šťava alebo Malibu
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
- 200 ml 30% smotany
- 200 g horkej čokolády
Postup
- Cesto: Bielka vyšľahajte do tuha, potom postupne po lyžiciach za stáleho šľahania pridávajte cukor. Pokračujte v šľahaní ďalšie 3 minúty, kým nie sú bielky husté a lesklé. Za stáleho šľahania pridávajte po jednom žĺtky a šľahajte ďalšie 3 minúty, kým zmes nebude veľmi nadýchaná. Kakao a múku zmiešajte a preosejte do čistej misy. Pridávajte ju do vyšľahanej zmesi, najlepšie v 3 dávkach a priamo cez sitko, pričom zmes vždy jemne premiešajte alebo pomaly miešajte pri minimálnych otáčkach.
- Nalejte do tortovej formy s rozmermi 25 x 37 cm vyloženej papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte približne 30 minút. Nechajte vychladnúť a rozrežte na 2 vrstvy. Spodnú časť koláča pokvapkajte asi 8 polievkovými lyžicami tekutiny podľa vášho výberu (čierny čaj + limetková šťava alebo Malibu) a potom na ňu rozotrite džem.Krém: Veľmi studenú 36% smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom do tuha. Rozotrite na vrstvu džemu a nechajte si asi 3/4 hrnčeka na ozdobu. Prikryte druhou piškótou a pokvapkajte ju tekutinou (čierny čaj + limetková šťava alebo Malibu).
- Poleva: V hrnci priveďte smotanu do varu, odstavte z ohňa a pridajte čokoládu nalámanú na kocky. Intenzívne miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a nevytvorí hladkú a homogénnu hmotu. Vrch piškótového koláča potrite polevou. Tortu nakrájajte na porcie a ozdobte krémom cez cukrársky rukáv alebo striekačku.
Prajeme dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, neváhajte a zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply