Potrebujeme:
- 2 šálky celozrnnej polohr. múky
- 2 šálky krupicovej múky
- 1 pohár cukru
- 200 g masla alebo margarínu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 4 lyžice 18% smotany
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Zmes jabĺk:
- 1,5 kg jabĺk
- 100-150 g cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
- 1 PL vanilkového cukru
Okrem toho
- Múčny cukor na posypanie
Postup:
- Múky s práškom do pečiva preosejeme, pridáme cukor a maslo nakrájané na malé kúsky, všetko dôkladne nasekáme nožom. Potom pridáme vajce, žĺtok, smotanu a rýchlo vypracujeme hladké cesto.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, ktoré potom vložte do dvoch samostatných vreciek a nechajte chladiť v chladničke asi 30 minút.
- Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na štvrtiny. Polovicu olúpaných jabĺk nakrájajte na plátky, dajte do hrnca, pridajte cukor (100 alebo 150 g podľa toho, aké sladké máte radi jablká), vanilkový cukor, škoricu a varte, kým nevznikne marmeláda.
- Potom hrniec s jablkovou marmeládou odstavte z horáka a do zmesi nastrúhajte zvyšné jablká. Dôkladne premiešajte.
- Polovicu vychladeného cesta vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho (na veľkosť plechu 22 × 33 cm) a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto popichajte vidličkou a pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
- Upečené cesto vyberte z rúry, nechajte mierne vychladnúť a rozložte naň jablkovú zmes. Zvyšné cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho na veľkosť plechu a položte na jablkovú zmes. Vrch pečiva popichajte vidličkou. Koláč pečte 45 minút pri teplote 180 stupňov.
- Upečený a vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ!😊
Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj so svojou rodinou a priateľmi.
Leave a Reply