Domáce kravské mlieko, kozie mlieko – aká lahôdka. Ale makové mlieko? Kto kedy počul o niečom takom? Vďaka účinkom maku je však makové mlieko aj zdravou potravinou.
Makové mlieko je zdravé, chutné, do rannej kávy, s ovsenými vločkami, s kakaom… Kto má čo najradšej. Je tiež veľmi jednoduchý na prípravu.
Zloženie:
- 1 šálka maku
- 2 šálky pramenitej vody
- štipka čistej soli
- 1 lyžička lipového medu
Príprava:
Namočte mak cez noc, aby sa uvoľnili inhibítory enzýmov. Ráno dajte namočenú vodu do mixéra a mixujte 2-3 minúty, kým nie je pekne biela. Potom ho preceďte cez tylovú utierku a dobre vyžmýkajte.
Rozmixovala som ho tak jemne, že aj mak prešiel cez tyl, takže som ho pred podávaním prepasírovala cez sitko. Zvyšok vám vystačí na ďalší deň, ale vedzte, že ho nemôžete uchovávať dlhšie ako dva dni, pretože by kvôli vysokému obsahu bielkovín skvasilo!
Účinky:
Makové semená sú bohaté na aminokyseliny, mastné kyseliny, fosfor, vápnik, draslík, horčík a železo. Už dlho je známe, že spomaľuje proces starnutia a pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Jeho priaznivé zloženie mastných kyselín pomáha predchádzať vzniku trombózy a embólie.
Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Priaznivo pôsobí na hojenie rán, zvyšuje duševnú výkonnosť, pôsobí ako nervové tonikum, tlmí bolesti nervov, má sedatívne a upokojujúce účinky.
Skvelé nie? Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi :).
Leave a Reply