KOLÁČ SO SLIVKAMI A PUSINKOU: Chrumkavý, jemný a pusinka skrýva chuť sliviek na krehkom cestíčku.

Prísady:
  • 300 g pšeničnej polohr. múky
  • 150 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky
Pusinka:
  • 3 vaječné bielky
  • 160 g cukru
  • 2 čajové lyžičky zemiakovej múky
Okrem toho:
  • približne. 700 g sušených sliviek
  • 1 lyžička škorice
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 PL mletých mandlí
Postup:
  1. Múku preosejeme s práškovým cukrom a kypriacim práškom, pridáme studené maslo nakrájané na kúsky, vajce, žĺtky a rýchlo vymiesime cesto. Uhnetené cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky asi na 20 minút. Koláčovú formu s priemerom 30 cm vymastite maslom. Vychladnuté cesto rozvaľkajte a vložte do formy – cestom vyložte dno a boky formy.
  2. Koláčovú formu s cestom zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na ďalších 20-30 minút (cesto nebude počas pečenia odtekať od okrajov formy).
  3. Slivky umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky.
  4. Tortovú formu vyberte z chladničky, dno posypte mletými mandľami, na tortu položte polovice sliviek (rezom nahor). Slivky posypte škoricou a hnedým cukrom. Cesto vložte na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
  5. Kým sa koláč pečie, pripravte si pusinky. Bielka vyšľahajte mixérom do tuha, počas šľahania pridávajte po častiach cukor, keď sa cukor rozpustí (pena bude lesklá), vmiešajte zemiakovú múku.
  6. Upečený koláč vyberte z rúry, na slivky položte rovnomerne vyšľahané bielky. Koláč vložte späť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte ďalších 25 minút.
PRAJEME DOBRÚ CHUŤ!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*