- Dobrá kukurica
Osud dobrej varenej kukurice je vopred určený. Ak si kúpite kvalitný tovar, ste na polceste k úspechu. Ale ako zistíte, ktorý je dobrý?
- Základný predpoklad: kúpte si čerstvú kukuricu. Kŕmna kukurica, nech by sa akokoľvek podobala sladkej kukurici, nie je dobrá, preto sa jej vyhnite.
- Nekupujte kukuricu so zvädnutými, suchými a zažltnutými vonkajšími listami. Zelené listy sú dobrým začiatkom. Keď to budete mať, oplatí sa trochu rozobrať zelenú šupku a pozrieť sa, ako vyzerajú jadrá. Je dôležité, aby zrná neboli “preliačené”, to znamená, že kukurica je stará, ak to vidíte, pokračujte ďalej.
- Nie je dobré, ak sú príliš malé alebo príliš riedke, ale nie je dobré ani to, ak sú veľmi, veľmi husté. Ak poškriabete kukuričné zrno a vytryskne z neho biela mliečna hmota, ste na správnej stope a zvyčajne to znamená čerstvú kukuricu. Ak je však klas ružovkastý/červenkastý, vráťte ho späť, pretože ide o kŕmnu kukuricu.
Tipy na varenie
- Ak varíte mrazenú kukuricu, vložte klas do vriacej vody, keď je mrazený. Ak nemôžete použiť klasy, ktoré ste si kúpili alebo nazbierali v záhrade, zamrazte ich.
- Kukurica bude oveľa chutnejšia, ak vnútro hrnca na varenie vyložíte šupkami klasov a klasy prikryjete. Kukurica bude chutiť dobre aj vtedy, ak do vody na varenie pridáte trochu tuku alebo masla a trochu cukru.
- Kukuričné zrná si zachovajú svoju pôvodnú žltú farbu, ak sa do šťavy z varenia pred scedením pridá niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
- Očistenú kukuricu vložte do vriacej vody a varte na miernom ohni. Vodu nesoľte, pretože soľ spôsobí stvrdnutie jadier. Hotovú kukuricu posypte soľou a jedzte ju tak.
- Kukuricu varte len úplne čerstvo nalámanú a mäkkú. Tmavožltá kukurica so zvädnutými listami sa nikdy neuvarí do mäkka. Kukuričný klas je čerstvý, keď sa kukuričné zrno vtlačí do klasu a vytečie z neho mliečna tekutina.
- Môže sa používať varená, ako príloha, nakladaná zelenina s inou zeleninou, je obľúbenou prísadou do šalátov, ale dá sa aj konzervovať zmrazením.
Leave a Reply