Liečivé tajomstvo vývaru z kostí, ktoré poznali už naši predkovia!

Za čias našich starých mám bolo prirodzené liečiť choroby rôznymi jedlami, najmä polievkami. V súčasnosti sa na túto prírodnú metódu trochu zabúda, možno vďaka arzenálu voľne dostupných liekov v lekárňach. Takmer na všetko existuje rýchle riešenie.

Ak sa pozrieme len na lieky proti bolesti, existuje samostatná tabletka na bolesti hlavy, ďalšia na bolesti chrbta, tretia na bolesti žalúdka, ale existujú aj špeciálne pre dámy na “ťažké dni”.

(Vynára sa otázka: Čo ak vás počas ťažkých dní tiež bolí hlava a domácu pani ťahá za chrbát ťažká nákupná taška? Mala by si vziať tri naraz?) Dlhý zoznam by sa dal napísať aj o farmaceutických prípravkoch na žalúdok a trávenie.

Čo vedeli naši predkovia? Čo liečia polievky?

Keď sa hovorí o “liečivých” polievkach, zvyčajne sa vám ako prvé vybaví vývar z kostí (alebo bujón). Skutočný vývar z kostí však nie je rovnaký ako vývar rýchlo uvarený v kotlíku.

Vývar z kostí by sa mal variť dlhý čas, 8 až 24 hodín, na miernom ohni, len do varu, aby sa z ingrediencií získala väčšina prospešných látok.

Jednou z dôležitých výhod vývaru z kostí je, že suroviny sú lacné. Kosti, mäsové kosti, sú zvyčajne jedným z najlacnejších produktov u mäsiara.

Dôležité je, aby boli čerstvé a ak môžete, vyberajte si kosti zvierat chovaných na pastve v prirodzených podmienkach, ako aj zeleninu, ktorá sa do nej pridáva, najlepšie od ekologických poľnohospodárov.

Výhody polievky

  • Počas dlhého varenia sa zo zeleniny uvoľňuje veľa živín a vitamínov a vďaka relatívne nízkej teplote varenia sa väčšina z nich zachová bez poškodenia. Čím viac vhodnej zeleniny použijete, tým lepšia bude vaša polievka. Cibuľa, cesnak, petržlen, mrkva a zeler sú nevyhnutné.
  • Počas dlhého varenia sa z kostí uvoľňuje horčík, vápnik, fosfor a draslík. Okrem toho sa v polievke hojne nachádza kolagén a želatína z kostí a chrupaviek, ako aj kyselina hyalurónová, glukozamín a chondroitín sulfát.

Rôzne druhy vývarov z kostí sú známe v ľudovom liečiteľstve na celom svete a od 70. rokov 20. storočia sa uskutočňuje výskum s cieľom zistiť, či majú skutočne liečivé účinky.

Zistili, že vývar z kostí môže zmierniť príznaky chrípky a prechladnutia a že má priaznivý vplyv na správanie bielych krviniek. Nebolo možné určiť, ktoré zložky – kosti, zelenina, korenie – sú zodpovedné za preukázané účinky.

Kostné vývary majú okrem celkovej odolnosti pozitívny vplyv na imunitný systém. Okrem toho je kolagén vhodný pre pokožku, kĺby, vlasy a nechty. Vysoký obsah želatíny napomáha tráveniu a zmierňuje črevné zápaly.

Glycerol v polievke pomáha detoxikovať pečeň. Konzumácia polievky zvyšuje pocit sýtosti pri nízkom energetickom príjme, takže je prospešná aj pri diétach alebo chudnutí.

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho aj so svojimi známymi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*