Odborníci tvrdia, že tieto potraviny môžu výrazne zvýšiť vaše šance na otehotnenie.

Existuje mnoho faktorov súvisiacich s otehotnením, ktoré žena nemôže ovplyvniť. Je fakt, že sa rodíme s určitou genetickou výbavou, ale môžeme ovplyvniť aj svoju vlastnú stravu. Viaceré štúdie ukazujú, že strava má významný vplyv na plodnosť.

Tu sú 4 potraviny, ktoré môžete jesť, aby ste zvýšili svoje šance na otehotnenie.
  • 1. Komplexné sacharidy (kontrola inzulínu)

Odborníci odporúčajú, aby ženy, ktoré sa snažia otehotnieť, konzumovali menej jednoduchých rafinovaných sacharidov, ako je biely chlieb, biela ryža, koláče, sladké nápoje a džúsy.

Odporúča sa konzumovať viac komplexných sacharidov, ako sú celozrnné výrobky, strukoviny, ovocie a zelenina.

Je to príklad pre všetkých ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale obzvlášť dôležité je to pre plodnosť, udržiavanie normálnej hladiny cukru a inzulínu v krvi. Konzumácia jednoduchých sacharidov vedie k vysokej hladine inzulínu.

“Predchádzajúce štúdie zistili, že vysoká hladina inzulínu brzdí ovuláciu,” povedal Walter Willett, profesor výživy a epidemiológie.

“V našej štúdii mali ženy, ktorých strava mala vysokú glykemickú záťaž (účinok skonzumovaných sacharidov zvyšujúcich hladinu cukru v krvi), o 92 % vyššiu pravdepodobnosť ovulačnej neplodnosti ako ženy s nižšou glykemickou záťažou. ”

  • 2. Rastlinné bielkoviny

Štúdia Harvard School of Public Health, ktorej sa zúčastnilo viac ako 18 000 žien, ukázala, že ženy, ktoré konzumovali veľké množstvo živočíšnych bielkovín a transmastných kyselín, mali častejšie problémy s ovuláciou.

Živočíšne bielkoviny sa nachádzajú vo všetkých potravinách od hovädzieho mäsa cez syr až po vajcia.

Ženy nemusia v žiadnom prípade vyradiť živočíšne produkty, stačí z času na čas nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými, aby ste znížili celkovú spotrebu živočíšnych bielkovín.

Medzi skvelé zdroje rastlinných bielkovín patria strukoviny, orechy, semená (a maslá zo semien), sója a celozrnné výrobky.

  • 3. Orechy a ovos (zdroj zinku)

Jednou z najdôležitejších živín, ktoré pomáhajú otehotnieť, je zinok, ktorý sa nachádza vo väčšine orechov a ovsa. “Zinok je len jednou zložkou, ale spolupracuje s viac ako 300 rôznymi enzýmami v tele, aby všetko dobre fungovalo.” – hovorí Hethir Rodriguez.

“Bez neho sa naše bunky nedelia správne, hladiny estrogénu a progesterónu nie sú v rovnováhe a reprodukčný systém nemusí správne fungovať.”

Rodriguez hovorí, že zinok zohráva dôležitú úlohu pri ovulácii, udržiavaní správnej hladiny folikulárnej tekutiny a regulácii hormónov. Nasekajte si vlašské orechy alebo mandle a pridajte ich do ovsenej kaše.

  • 4 Ovocie a zelenina (vitamíny a minerály)

Ak sa snažíte otehotnieť, je veľmi dôležité, aby ste mali dostatok vitamínov a minerálov. Najlepšie je získavať ich z prírodných zdrojov. Listová zelenina, ako je špenát a šalát, obsahuje veľa kyseliny listovej.

“Konzumácia potravín bohatých na foláty počas oplodnenia a tehotenstva môže zabrániť vrodeným chybám postihujúcim nervový systém, ako je napríklad rázštep chrbtice.”

Citrusové plody a všetky rastliny bohaté na vitamín C pomáhajú vstrebávať železo, ďalšiu dôležitú živinu v tehotenstve. Najlepším príkladom je snažiť sa konzumovať čo najširšiu škálu farieb zeleniny a ovocia.

Čím väčší rozsah, tým lepšie. Takto sa môžete uistiť, že svojmu telu dodáte čo najviac potrebných živín.

Svoju stravu máte pod kontrolou, preto využite túto príležitosť a jedzte tie najlepšie potraviny, ktoré vám pomôžu zvýšiť plodnosť a otehotnieť.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*