Mnoho ľudí si myslí, že sú zdravé, ale nie je to úplne tak! Zvýšené riziko je spôsobené kontaminantmi!

Zdravotné výhody konzumácie rýb sú dlhoročným presvedčením, ale nedávna štúdia ho úplne vyvracia a zásadne otriasa zaužívanou múdrosťou. Nedávna štúdia zistila, že vysoká konzumácia rýb zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

“Melanóm je piatou najčastejšou rakovinou. Hoci sa v Európe v posledných desaťročiach zvýšila spotreba rýb, výsledky predchádzajúcich štúdií zaoberajúcich sa súvislosťou medzi rizikom vzniku melanómu a konzumáciou rýb boli rozporuplné,” hovorí Eunyoung Cho, autorka štúdie.

Vedci skúmali stravovacie návyky pol milióna občanov vo veku 50-71 rokov počas 15 rokov, aby zistili či tí, ktorí často jedia ryby, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí jedli v priemere približne dve porcie rýb týždenne, mali o 22 % vyššie riziko vzniku melanómu.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú menej ako polovičnú porciu rýb, je u nich o 28 % vyššia pravdepodobnosť vzniku abnormálnych kožných buniek, ktoré sú predstupňom rakoviny. Predpokladajú, že zvýšené riziko je spôsobené kontaminantmi v rybách. Medzi ne patria polychlórované bifenyly, dioxíny, arzén a ortuť. Vedúci výskumu upozorňuje, že na stanovenie jasnejšej súvislosti sú potrebné ďalšie štúdie.

Podeľte sa o tieto informácie s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*