Ingrediencie na karamelovú piškótu:
Na karamel:
- 1/3 šálky cukru + 1/3 šálky vody
- 3 vajcia
- 0,5 šálky cukru
- 3/4 šálky polohr. múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na tradičnú piškótu:
- 5 vajec
- 1 šálka cukru
- 1,5 šálky polohr. múky
- 5 lyžíc oleja
- 1 čajová lyžička octu
- 1 lyžička prášku do pečiva
Ingrediencie na krém:
- 500 ml studenej smotany 36%
- 150 g syra mascarpone
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 fixačné krémy
Okrem toho:
- 1 plechovka karamelovej hmoty (kondenzované mlieko)
- lyžica kakaa
Príprava:
- Najprv si pripravíme karamel – na suchú panvicu nasypeme 1/3 hrnčeka cukru a zahrievame, kým sa nerozpustí. Počas rozpúšťania občas premiešame a karamelu sa v žiadnom prípade nedotýkame (je strašne horký a štípe). Keď sa cukor rozpustí na hnedý karamel s konzistenciou medu, pridáme k nemu 1/3 šálky vody a premiešame, aby sa karamel dobre spojil s vodou.
- Panvicu odstavíme z ohňa. Z rozdielu teplôt sa nám zrejme budú hrudovať, ale pokojne sa nám pri miešaní a chladení rozpustia. V prípade potreby môžete karamel na chvíľu jemne zohriať a premiešať. Karamel necháme vychladnúť.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Potom pridajte cukor a šľahajte ďalej. Nakoniec pridáme žĺtky a ďalej šľaháme. Do nadýchanej hmoty preosejeme múku s práškom do pečiva. Jemne premiešame. Potom pridáme vychladnutý karamel a opäť jemne premiešame, aby sa cesto nezrazilo. Cesto vylejeme do formy s priemerom 26 cm vymastenej margarínom a vysypanej strúhankou. alebo obdĺžniková doska podobných rozmerov. Pečieme asi 25 minút v rúre predhriatej na 180°C.
- Pripravíme tradičnú piškótu, pričom dodržíme princíp miešania ingrediencií ako na karamelovú piškótu, namiesto karamelu pridáme olej a ocot. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 45 minút.
- Cesto po vybratí z rúry vychladíme a prekrojíme priečne na dve časti.
- Pripravíme krém – smotanu vyšľaháme dotuha, za stáleho šľahania pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, mascarpone a zafixujeme smotanou.
Do formy vložíme prvý svetlý vrch torty, prikryjeme karamelovou hmotou (predhriatou – lepšie sa roztečie) a prikryjeme karamelovým vrchom. - Na karamelovú piškótu natrieme 1/2 smotanového krému a prikryjeme svetlou piškótou. Zvyšný krém rozdelíme na polovicu a do jednej pridáme kakao. Pomocou cukrárskeho návleku vytláčame rolky striedavo na cesto – niekedy biele, potom tmavé.
- Koláč sa dá jesť hneď – je jemný a lahodný, alebo ho môžete dať na pár hodín do chladničky – vtedy chutí najlepšie .
Prajeme príjemné pečenie a dobrú chuť!❤👩🍳
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply