Kardiovaskulárny systém: Strava, ktorá znižuje riziko ochorenia o 25 %…

Kardiovaskulárne ochorenie je všeobecný pojem označujúci stavy spôsobené nahromadením aterosklerotického plaku, ktorý vedie k zúženiu ciev a nepravidelnému krvnému obehu. Približne polovica mužov a tretina žien v strednom veku trpí niektorou z týchto chorôb, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí na tejto planéte.

Najčastejšími kardiovaskulárnymi ochoreniami sú ischemická choroba srdca, mozgová príhoda a periférne cievne ochorenia. Veľmi často sa u toho istého človeka vyskytuje viacero týchto ochorení. Kardiovaskulárne ochorenia často nemajú žiadne varovné príznaky a objavia sa “náhle”.

V skutočnosti však ich výskyt nie je taký náhly, pretože im predchádzalo mnoho rokov pôsobenia mnohých rizikových faktorov bez akejkoľvek liečby. Podľa výsledkov novej americkej štúdie stredomorská strava znižuje kardiovaskulárne riziko o 25 %, čo je približne toľko ako lieky, napríklad statíny.

Výskumníci z Lekárskej fakulty a Fakulty verejného zdravia Harvardovej univerzity a z Brigham & Women’s Hospital v Massachusetts analyzovali údaje o takmer 26 000 ženách počas 12 rokov. Zistili, že u tých, ktorí sa pravidelne stravovali podľa stredomorskej stravy, sa v priemere o 29 % znížil chronický zápal (a tým aj kardiovaskulárne riziko), o 30 % sa zlepšil metabolizmus glukózy (cukru) a inzulínová rezistencia a o 27 % sa znížil index telesnej hmotnosti.

Vedúci štúdie Dr. Shafqat Ahmad uviedol, že zistenia sú “silným posolstvom pre verejné zdravie” a že stredomorská strava pôsobí ochranne multifaktoriálnym a dlhodobým spôsobom. Výskum bol uverejnený vo vedeckom časopise JAMA Network Open.

Podeľte sa o túto informáciu aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*