Existujú aj nepísané pravidlá stravovania, pretože je rozdiel, čo jete v ktorú dennú dobu. Ak držíte diétu, je najlepšie jesť vysoký podiel surových potravín. Mali by sme si tiež dávať pozor na to, ako dlho trávime jednotlivé potraviny, aby sme nepreťažili svoj organizmus.
Niektoré veci sú zdravšie varené a niektoré sú zdravšie surové.
Zeleninu a ovocie je vždy lepšie jesť surové, sú ľahko stráviteľné a majú vyššiu výživovú hodnotu. Niektoré obilniny sú vhodné na konzumáciu ako klíčky, pretože obsahujú oveľa viac vitamínov a minerálov.
Ovocie a zelenina by sa mali odšťavovať surové a čerstvo vylisované, pretože sú najzdravšie. Nebojte sa miešať ovocie so zeleninou a každý deň vypiť pohár zdravej šťavy.
Pozrime sa, ako dlho trvá trávenie jednotlivých potravín:
-parená ryža – 1 hodina
-varený jačmeň-2 hodiny
-varená koreňová zelenina – 3 a pol hodiny
-varená repa – 3 a pol hodiny
-varené vajcia na mäkko – 3 hodiny
-varené vajcia natvrdo – 3 a pol hodiny
-vyprážané vajcia 3 a pol hodiny
-maslo – 3 a pol hodiny
-chlieb, polenta, kukuričný chlieb – 3 a pol hodiny
-dusená zelenina – 3 hodiny
-varené mlieko – 2 hodiny
-odstredené mlieko alebo tvaroh – 2 a pol hodiny
-pečené zemiaky 2 a pol hodiny
-varené zemiaky – 3 a pol hodiny
-trpké jablká – 2 hodiny
-surová kapusta – 2 a pol hodiny
-dusená kapusta – 4 a pol hodiny
-mäso-5 hodín
Ak poznáme vyššie uvedené skutočnosti, môžeme si zostaviť jedálniček, ktorý príliš nezaťažuje organizmus a poskytuje dostatok času na trávenie medzi jednotlivými jedlami.
Leave a Reply