Výborný recept, ktorý určite stojí za vyskúšanie: Krehké rožteky s vašou obľúbenou náplňou.

  • Na odmeranie ingrediencií použite 200 ml hrnček.
Potrebujeme:
  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálka vlažného mlieka
  • 125 g rozpusteného masla
  • Citrónová kôra z 1 citróna
  • 1 kocka (čerstvého) droždia
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 ml kyslej smotany
Náplne:
Jablková náplň:
  • 4-5 jabĺk, cukor a škorica
Orechová náplň:
  • Mleté orechy, cukor, 1-2 dl mlieka
  • Môžete tiež vyskúšať tvarohovú alebo makovú náplň.
Na potretie:
  • 2 žĺtky + 2 PL mlieka
Postup:
  1. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, vajcia, kyslú smotanu a nastrúhanú citrónovú kôru. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, 2 PL múky a rozdrobíme droždie. Kvások nechajte vykysnúť. Do múky a rozpusteného masla pridajte kvások.
  2. Rukou vypracujte hladké cesto, ktoré sa lepí, nemusíte sa báť, vždy si ruku poprášte múkou. Hnetieme aspoň 10 minút a dáme na teplé miesto kysnúť.
  3. Medzitým si pripravte náplň: jablká nastrúhajte, zmiešajte s cukrom a škoricou. Orechy zalejte horúcim mliekom, pridajte cukor. Rovnako postupujte aj pri makovej náplni.
  4. Cesto prelož na pomúčenú pracovnú plochu a rozdeľ ho na 8 bochníkov. Potom ho rozdeľte na menšie bochníky a pripravte 3-4 menšie bochníky.
  5. Každý bochník rozvaľkajte do kruhu. Pomocou valčeka alebo noža urobte do hornej polovice cesta zárezy. Náplň položte na spodnú stranu. Šťavu z jabĺk odoberte lyžicou, aby pri pečení nevytekala.
  6. Zrolujte ho a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Žĺtky zmiešajte s mliekom, rozšľahajte a natrite na rožky. Rúru predhrejte na 190 stupňov a pečte 20-25 minút dozlatista.

DOBRÚ CHUŤ!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*