Cukor je zložka, ktorá sa nachádza v oveľa väčšom množstve potravín, než si myslíte. Má schopnosť urobiť jedlá a pokrmy oveľa príjemnejšími, a preto oveľa ľahšími a návykovými.
Bohužiaľ, cukor nie je pre telo vôbec tak prospešný, ako dokáže rozmaznávať chuťové poháriky.
Môže spôsobiť poškodenie, ktoré vedie k závažným chronickým ochoreniam. Tu je 6 hlavných rizík nadmernej konzumácie cukru.
1) Závislosť
Priznajme si, že keď hovoríme o závislosti, väčšina z nás si ju okamžite spája s nebezpečnými drogami. V skutočnosti je cukor rovnako návykový, ak nie horší, ako najznámejšie nelegálne drogy. Čím viac ho užívate, tým je túžba silnejšia a horšia.
2) Obezita
V skutočnosti neexistuje nič také, ako jesť cukor s mierou, pretože aj keď ho zjete malé množstvo, prispieva k spusteniu nezdravých procesov v tele, čo najčastejšie vedie k obezite.
3) Nedostatok chrómu: Telo potrebuje chróm na obeh cukru v krvi, pretože ho musí rozložiť. Ak skonzumujete príliš veľa cukru, cukor v podstate spotrebuje všetok chróm a vznikne jeho nedostatok, po ktorom už telo nebude schopné regulovať správny obeh cukru v krvi.
4) Predčasné starnutie
Ak sa chcete vyhnúť vzniku vrások a škvŕn na pleti a oddialiť ich, v prvom rade musíte zo svojho jedálnička vylúčiť cukor. Veď príliš veľa cukru vedie k skorým príznakom starnutia.
5) Mastná pečeň
Fruktóza je typ sacharidu obsahujúci cukor, ktorý sa spracováva len v pečeni. Ak budete jesť príliš veľa cukru, pečeň nebude schopná udržať krok s veľkým množstvom prijatého cukru, čo povedie k tukovej degenerácii.
6) Diabetes: Hneď ako skonzumujete cukor, hladina cukru v krvi sa okamžite zvýši a spôsobí nerovnováhu. To spôsobí náhly vzostup hladiny inzulínu, ktorá sa tiež zvýši.
Časté náhle vzostupy vyčerpávajú pankreas a znižujú produkciu inzulínu, ako aj citlivosť buniek na inzulín. To môže ľahko viesť k cukrovke.
Leave a Reply