Korenie nielenže dodáva jedlám chuť, ale má aj mnoho zdraviu prospešných účinkov, ktoré veda začína objavovať. Okrem toho, že okúzľujú naše chuťové bunky, korenie sa už po stáročia používa aj pre svoje špecifické liečivé vlastnosti.
Skúmaním fytochemikálií na molekulárnej úrovni vedci pochopili mechanizmus pôsobenia korenín na tejto úrovni. Tu sú niektoré z korenín s najpriaznivejšími vlastnosťami.
Prečo korenie?
Je zaujímavé poukázať na to, že mnohé farmaceutické prípravky napodobňujú mechanizmus rastlín. Rozdiel je v tom, že naše telo rozpoznáva rastliny ako potravu a podľa toho ich využíva. Lieky sú našim bunkám cudzie a napriek tomu, že potláčajú príznaky, nepomáhajú uzdraviť telo.
Na druhej strane, korenie nám pomáha chudnúť, lepšie spať, mať zdravý kardiovaskulárny systém, predchádzať rakovine, napomáha tráveniu a mnohým ďalším chorobám.
Tu je zoznam korenín a byliniek. Niektoré z nich sú vám známe, o iných možno počujete prvýkrát. Ale stojí za to ich spoznať.
Korenie, ktoré zlepšuje naše zdravie. Okrem neporovnateľnej chuti majú tieto koreniny aj mnoho zdravotných výhod!
- 1.Zvyšujú metabolizmus.
Horčičné semienko – stačí jedno malé semienko, aby vyrástla táto krásna rastlina so sviežimi listami, ktorá je plná živín. Okrem toho majú pikantné prísady, ako je horčica, čili papričky a chren, pri konzumácii termogénny účinok: zvyšujú metabolizmus a telesnú teplotu. Podľa štúdie z roku 1986 horčica výrazne zvyšuje rýchlosť metabolizmu a vedie k úbytku hmotnosti.
Takže pridajte lyžičku horčice alebo horčičného prášku do všetkého, čo jete, a uvidíte!
- 2. Pri problémoch s trávením.
Naše zdravie priamo závisí od tráviaceho systému, v ktorom sa štiepi potrava a využívajú živiny.
Koriander – urýchľuje tráviaci proces a zmierňuje tráviace ťažkosti, kŕče v bruchu, hnačku a plynatosť. Je to diuretikum a reguluje krvný tlak. Na prípravu odvaru na trávenie môžete použiť všetky časti rastliny, buď semená, alebo listy.
Príprava odvaru:
Listy koriandra varte aspoň päť minút. V prípade potreby pridajte med a preceďte.
Fenikel – stimuluje trávenie a správne metabolizuje potraviny. Indovia z tohto dôvodu konzumujú fenikel ihneď po jedle. Konzumuje sa celá rastlina, ktorá dodáva jedlám pikantnú chuť. Fenikel upokojuje kŕče a je indikovaný pri detskej kolike, pálení záhy, poruchách trávenia a syndróme dráždivého čreva, ako aj pri príznakoch predmenštruačného syndrómu.
Zázvor – tento koreň má protizápalové a antioxidačné účinky, stimuluje tráviace enzýmy a účinne metabolizuje potravu v žalúdku a pečeni. Môžete ho pridať do jedla alebo ho konzumovať ako odvar.
- 3. Pri bolestiach kĺbov.
Cesnak – je silný protizápalový prostriedok, účinný v tele aj mimo neho. Pridávajte ho do jedla (alebo ho jedzte surové, ak môžete, pre väčší úžitok).
Zelený čaj – všetky druhy čaju (nie bylinné) obsahujú protizápalové fytochemikálie. Zelený čaj má viac flavonoidov (druh antioxidantov) ako iné druhy čaju a práve tieto látky mu dodávajú protizápalový účinok.
Sladké drievko – obsahuje protizápalové flavonoidy, ktoré inhibujú acetyltransferázu, enzým spôsobujúci zápal. Sladké drievko sa môže podávať aj vo forme kapsúl alebo konzumovať ako čaj. Ak si chcete pripraviť vlastný odvar, pridajte jednu čajovú lyžičku sladkého drievka do horúcej vody, premiešajte a nechajte 10 minút pôsobiť. Sladké drievko má sladkú chuť.
!Bezpečnostné opatrenia!: vo veľkých množstvách spôsobuje hypertenziu a úbytok draslíka, kontraindikovaný u tehotných a dojčiacich žien.
- 4. Antioxidanty.
Rozmarín má protiplesňovú, antibiotickú a antibakteriálnu aktivitu. Antioxidačné zložky rozmarínu chránia pečeň pred poškodením a niekedy liečia cirhózu. Pečeň funguje ako telesný filter a všetko, čo skonzumujeme, prechádza pečeňou. Rozmarín zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi tým, že aktivuje vlastné obranné mechanizmy organizmu.
Okrem pečene rozmarín chráni aj mozog, zlepšuje pamäť, kognitívne funkcie a akumuláciu bielkoviny beta-amyloidu, ktorá je podozrivá z Alzheimerovej choroby a iných neurologických porúch.
Rozmarín, veľmi aromatická bylina, sa môže pridávať do polievok, mäsa a zeleniny alebo sa môže konzumovať ako bylinný nálev.
- 5. Na posilnenie imunitného systému.
Čierne korenie – piperín je látka v čiernom korení, ktorá má antioxidačné vlastnosti. Je dokázané, že sa viaže na receptory bunkovej imunity a zvyšuje životaschopnosť buniek. Okrem toho zvyšuje biologické posilnenie ostatných zložiek.
Telo dokáže využiť mnohé zložky potravín tak, ako sú, len niektoré sa ťažko vstrebávajú. Napríklad kurkuma je vynikajúce korenie s mnohými vlastnosťami, ale nie je správne metabolizovaná. Čierne korenie zvyšuje schopnosť tela absorbovať ho o 2000 %!
Korenie tiež brzdí rast nádorov hrubého čreva, prsníka a iných druhov rakoviny. Okrem toho je účinný v boji proti vitiligu, pretože stimuluje mechanizmy pigmentácie kože.
Kurkuma – kurkumín je antioxidant, ktorý jej dodáva zlatistú farbu. Je to silný protizápalový prostriedok a predpokladá sa, že:
- Posilňuje imunitný systém
- Zabíja rakovinové bunky
- Bojuje proti zápalu
- Zabíja huby
- Stará sa o ústnu hygienu
- Pre dosiahnutie najlepších výsledkov skombinujte kurkumu s čiernym korením a kokosovým olejom.
6. Znížte množstvo brušného tuku.
Kajenské korenie – toto korenie je termogénne (podobne ako čierne korenie), čo znamená, že pri konzumácii vytvára teplo. Tieto potraviny zvyšujú metabolizmus (aj v pokoji), takže spaľujeme kalórie. Kajenské korenie obsahuje vitamíny C, B6, E a minerálne látky, ako je mangán, draslík a flavonoidné antioxidanty.
Podľa štúdií:
“konzumácia červenej papriky [kajenského korenia] pomáha regulovať chuť do jedla a spaľuje viac kalórií po jedle, najmä u ľudí, ktorí toto korenie nekonzumujú často… iné štúdie ukázali, že kapsaicín, zložka, ktorá dodáva čili papričkám ich chuť, znižuje hlad a zvyšuje spaľovanie kalórií.
Kapsaicín tiež pomáha pri trávení. Okrem toho stimuluje tvorbu enzýmov v žlči a pankrease, čím zabraňuje vzniku žalúdočných vredov a cýst, a rozpúšťa bielkoviny v čreve.
Zmiešajte ¼ čajovej lyžičky kajenského korenia a 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy v šálke horúcej vody. Pite pol hodiny pred raňajkami a upravte trávenie a metabolizmus.
Škorica – ďalšie super protizápalové korenie, ktoré pomáha pri chudnutí. To znamená, že stimuluje tvorbu inzulínu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, takže glukóza sa vstrebáva do svalov ako energia a nie ako tuk. Škorica tiež reguluje hladinu cholesterolu.
Príroda nám pripravila krásne, úžasné bylinky a koreniny, ktoré tiež pomáhajú udržiavať naše telo v dobrej kondícii. Korenie dodáva nášmu životu farbu a život.
Ak sa Vám tento článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply